Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högsta domstolen avslår Tishko Ahmeds överklagan

Tishko Ahmed, 23, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla. Hovrätten sänkte straffet till 18 år.
Högsta domstolen avslåt Tishko Ahmeds överklagan.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tishko Ahmed mördade 17-åriga Wilma Andersson och ska sitta 18 år i fängelse.

Straffet fastslås nu sedan Högsta domstolen beslutat att inte ta upp Ahmeds överklagan. 

Den 14 november förra året försvann Wilma Andersson i Uddevalla och en stor sökinsats inleddes. Förutom allmänheten och militären letade som mest 150 poliser efter den 17-åriga flickan.

Men Wilma hittades aldrig i livet. Två rättsliga instanser har kommit fram till att 17-åringen mördades och styckades av pojkvännen, Tishko Ahmed.

Tingsrätten dömde Ahmed till livstids fängelse, men hovrätten sänkte senare straffet till 18 år – det högsta tidsbestämda straffet i Sverige.

Hovrättens dom överklagades dock till HD av både Wilmas familj, som ville att Tishko Ahmed ska dömas till livstids fängelse, och av Ahmed själv som krävde att åtalet ogillas helt. 

Försvaret pekade på svagheter

I överklagan pekade Tishko Ahmeds advokat, Beatrice Rämsell, ut vad hon menade är svagheter i bevisningen mot hennes klient.

Den huvudsakliga kritiken riktades mot att alternativa dödsorsaker inte har utretts.

”Det är av vikt för rättstillämpningen att Högsta domstolen klarlägger om beviskravet kan anses uppfyllt i ett mordfall trots att det inte styrkt att målsäganden mördats eller hur hon i så fall mördats”, står det i yttrandet.

Advokat Rämsell frågar sig vidare:

”Kan någon dömas för att uppsåtligen ha tagit en annan persons liv utan att det är klarlagt att personen är mördad?”

Wilma Andersson mördades i november förra året.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Överklagan avslås

Åklagaren i målet, Jim Westerberg, har tidigare sagt att han inte tror att HD kommer att ta upp fallet:

– Det tangerar en rättsfråga, men i grund och botten handlar det om en bedömning av bevisningen och bevisfrågor är inget som HD lyfter upp.

Och Westerberg fick rätt. På tisdagen meddelade Högsta domstolen att man inte kommer att bevilja prövningstillstånd, vilket Bohusläningen var först med att rapportera om.

I sitt beslut skriver domstolen:

”Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen. Därutöver får prövningstillstånd meddelas i undantagsfall, nämligen när det finns synnerliga skäl för en prövning i Högsta domstolen. Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.”