Hemtjänstpersonal drabbad i oroligheterna i Kronogården

På måndagskvällen rådde tumult i Kronogården, Trollhättan, för andra kvällen i rad.
Paul Åkerlund (S) är kommunalråd och ordförande för kommunstyrelsen i Trollhättan. Han ser allvarligt på situationen i Kronogården.
I nuläget finns ingen misstänkt för de tre bilbränderna på söndagskvällen.
Foto: Lovisa Waldeck
Jenny Wester är biträdande lokalpolisområdeschef för Östra Fyrbodal.

Två kvällar i rad har oroligheter brutit ut i Kronogården, i Trollhättan. Bilar har brunnit, raketer och smällare har skjutits och på en polisbil har rutan krossats.

Polis har blivit attackerad med både stenar och raketer.

Polisen har också anklagats för övervåld och trakasserier, av ungdomarna som deltagit i upploppen.

– Att ställa det emot att begå grova brottsliga gärningar är inte jämförbart, säger Jenny Wester, biträdande lokalpolisområdeschef för Östra Fyrbodal.

Några som drabbats i upploppen är hemtjänstens personal i området. 

Det hela startade på söndagskvällen, när polisen utförde en fordonskontroll efter att det skjutits raketer och så kallade ”bangers” från en bil. Fordonskontrollen eskalerade till att 30-40 ungdomar deltog i vad som skulle få rubriceringen våldsamt upplopp i Kronogården. 

Tre bilar stod i brand, en polisbil vandaliserades och invånarna i Kronogården kunde höra högljudda smällar från raketer och bangers. Fem personer omhändertogs och en person står misstänkt för förgripelse mot tjänsteman.

På måndagskvällen fortsatte oroligheterna. Flera personer ska ha kastat sten och skjutit raketer mot polisen, som fanns på plats med flera patruller. Då omhändertogs en person. 

I nuläget finns ingen misstänkt för de tre bilbränderna på söndagskvällen.
Foto: Lovisa Waldeck

Polisen förstärker upp även på tisdagen

Jack Lennartsson är kommunpolis i Trollhättan, och uppger att polisen håller på att sammanställa de senaste dagarnas händelser i Kronogården. Utöver personen som står misstänkt för förgripelse mot tjänsteman finns inga andra misstänkta eller utpekade personer som kan kopplas till det våldsamma upploppet.

– Personen som är misstänkt kommer att kallas till förhör nu i dagarna, i övrigt håller vi på att sammanställa händelserna och ser vilka möjligheter det finns att gå vidare, säger Jack Lennartsson.

Efter söndagens tumult förstärkte polisen sina insatser under måndagen – något som enligt biträdande områdespolischef för Östra Fyrbodal, Jenny Wester, har gett resultat.

– Vi var en god styrka från polisen på plats under måndagen och arbetade på ett bra sätt, det fanns grupperingar av ungdomar som drev runt i området, som samlades och sedan löstes upp, där var vi och arbetade med dem under flera timmar och vid 22-23-tiden avstannade det helt.

Jenny Wester uppger att polisen förstärker upp sina insatser även under tisdagen. Det som prioriteras högst är tryggheten hos de boende och de som vistas i området, vilket enligt henne fungerade bra under måndagen.

Jenny Wester är biträdande lokalpolisområdeschef för Östra Fyrbodal.

Delar inte ungdomarnas bild

I en artikel har tidningen Ttela intervjuat flera ungdomar som deltagit i upploppen. Anonymt beskriver de en situation där polisen använder övervåld och trakasserar ungdomar i Kronogården.

– Det börjar aldrig med att ungdomar attackerar polisen. De kommer och trakasserar folk, det går inte att prata med dem. Det här är det enda sättet, sa en kille till tidningen angående söndagens bilbränder.

Det är en bild som varken Jack Lennartsson eller Jenny Wester känner igen.

– Jag har läst den artikeln och naturligtvis är det så att man ska kunna göra sin röst hörd. Men att ställa det emot att begå grova brottsliga gärningar är inte jämförbart, säger Jenny Wester.

– Det är inte så konstigt, alla tycker ju inte om polisen. Men man får sätta det i rätt sammanhang, de menar att detta har hänt på grund av vårt arbetssätt. Känner man att polisen begår ett fel, då får man faktiskt göra en anmälan på det, säger Jack Lennartsson.

Paul Åkerlund (S) är kommunalråd och ordförande för kommunstyrelsen i Trollhättan. Han ser allvarligt på situationen i Kronogården.

Hemtjänstens personal påverkas

Paul Åkerlund (S) är kommunalråd i Trollhättan och sitter även som ordförande för kommunstyrelsen. Han ser allvarligt på situationen i Kronogården.

– Det är ett förkastligt uppträdande, det är helt enkelt bedrövligt att man håller på så här. Man förstör för sig själv och för väldigt många andra och det är inte okej, säger han.

Enligt honom har hemtjänstens personal påverkats av upploppen, då de fått smällare kastade i närheten av dem.

– De har upplevt situationen som jobbig och så ska det inte behöva vara. Om de absolut måste fram hjälper polisen dem att göra det, men om det till exempel kommer ett larm så kan det bli lite fördröjning, det är inte acceptabelt, säger Paul Åkerlund.

Han känner inte heller till bilden ungdomarna målar upp av att inte komma till tals i Trollhättan.

– Nej, det är ingenting jag känner till. Och mig veterligen har det inte varit några anmälningar om övervåld eller att poliser har blivit fällda för det. Även om det skulle ha begåtts något fel av nån polis, vilket säkert kan vara fallet för de gör ju många ingripanden, så berättigar det inte det här uppträdandet i alla fall.

Kommun samarbetar med polis

Även om ärendet i nuläget framför allt är en polisiär fråga menar Paul Åkerlund att även kommunen biträder med insatser, i form av fältassistenter och trygghetsvandrare.

– Sen har vi kontinuerlig kontakt med polisen så att vi koordinerar våra åtgärder. De vet vilka resurser vi har ute och vi försöker stötta varandra. Vi är förberedda även för tisdagskvällen, både kommunen och polisen. Men vem vet, det kanske ebbar ut, säger kommunalrådet.