Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hells Angels-män döms för misslyckad indrivning

Bild ur förundersökningsprotokoll i ett annat mål som inte har något samband med denna händelse.Foto: POLISEN
Arkivbild.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Red and White Crew-männen försökte driva in en påstådd skuld på över 100 000 kronor.

Men offret vägrade och vände sig till polisen.

Nu fastställer hovrätten den fällande domen för utpressningsförsöket.

Den misslyckade indrivningen ägde rum redan i slutet på 2017 men har nu avgjorts i hovrätten. Det var i december det året som en man i Trollhättan fick besök av två män i kläder med Red and White Crews märken. Red and White Crew är Hells Angels officiella supportergrupp. Offret har själv vittnat om hur männen var klädda i mc-kläder och att de bland annat bar märket ”Big red machine”, vilket anspelar på Hells Angels.

Han uppfattade det som att en Hells Angels-organisation krävde honom på pengar. Killarna var mycket påträngande. Det sattes en fot i dörröppningen för att markera att man ville in”, står det i domen.

Enligt offret försökte männen driva in pengar från en gammal felaktig företagsfaktura och sa att de skulle komma tillbaka. De ska även ha frågat hur han kunde lösa situationen.

När männen lämnat platsen kontaktade offret direkt polisen, som uppmanade honom att lämna hemmet. Han uppehöll sig sedan på en hemlig plats i 45 dagar innan han valde att flytta hem igen.

”Använt sig av våldskapital”

Männen dömdes i våras i Vänersborgs tingsrätt för försök till utpressning. En av männen överklagade domen till hovrätten, som nu fastställt den fällande domen. 

Hovrätten skriver i domen att ”det är uppenbart att (mannen) har använt sig av det våldskapital som Red & White Crew står för och att han genom sitt agerande har förmedlat ett hot om brottslig gärning” och slår fast att skulden var just en påstådd sådan som offret inte var betalningsskyldig för.

Angående kopplingen till Red and White Crew skrev tingsrätten att ”det kan hållas för visst” att männen var medlemmar i organisationen i alla fall vid brottstillfället eftersom de använde sig av märkena.

Påföljderna landade på sex respektive nio månaders fängelse. Männen dömdes även för annan brottslighet som penningtvättsbrott, ringa narkotikabrott och ringa vapenbrott. 

Båda förnekar brott.