Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helena försvann för 29 år sen – ny bok söker gåtans lösning

2019 sammanfattades Helena-fallet.
22 år gammal försvann Helena Andersson efter en festkväll på Stadshotellet i Mariestad.
Foto: ERIK FOLLIN / TT NYHETSBYRÅN
På onsdagen, den 7 april, släpps boken ”Mardrömmen i Mariestad” av den danska kriminalreportern Lotte Dalgaard som följt fallet länge.
Foto: Saga Egmont / Saga Egmont
Snart 30 år senare är hennes försvinnande fortfarande olöst.
Foto: PRIVAT
Utredare jobbar sedan 2020 heltid med Helena-fallet, men än så länge har man inte lyckats lösa gåtan.
Foto: PRIVAT

Vad hände med 22-åriga Helena Andersson, den där sommarnatten för snart 30 år sedan? Den frågan försöker den danska kriminalreportern Lotte Dalgaard hitta ett svar på i sin nya bok, ”Mardrömmen i Mariestad”

– Jag har en tanke om vem den skyldige är. Jag tror att han finns i utredningen, säger Dalgaard.

Det är den 14 juni 1992, klockan är två på natten. Baren och dansgolvet på Stadshotellet i Mariestad har precis stängt och folk väller ut ur lokalen. Bland dem finns 22-åriga Helena Andersson.

Hon har dansat och festat med sina vänner, och ska nu ta sig den korta sträckan från centrum till föräldrahemmet. Föräldrarna är bortresta men hennes yngsta storasyster, Ulrika, är där. 

De håller ihop i vått och torrt, och har varit på samma fest tidigare under kvällen. Men Ulrika går hem tidigare och följer inte med till Stadshotellet. I ”Mardrömmen i Mariestad” berättar hon:

– Vi stod inne på badrummet innan vi gick och jag kommer aldrig att glömma henne där hon står och säger: ’Ser jag fin ut så här?’ Tårarna rinner nedför kinderna när jag tänker på det. Där står hon, den vackraste syster man kan tänka sig, både utanpå och inuti. Jag saknar henne så det skär i hjärtat!

Helena kommer aldrig hem – något händer under vägen. Exakt vad är okänt – Helena har aldrig återfunnits – men både hennes familj och polisen är övertygade om att någon har bragt henne om livet. Polisutredningen spänner över snart 30 år, men trots att flera män har varit misstänkta har fallet förblivit olöst. 

Den danska kriminalreportern Lotte Dalgaard skrev flera artiklar om Helena när hon försvann, och i boken ”Mardrömmen i Mariestad” som kommer ut i handeln på onsdagen, gör hon ett försök att gå till botten med vad som kan ha hänt henne.

Under sommaren 1992 deltog många frivilliga i sökandet efter försvunna Helena Andersson.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Dagen efter försvinnandet.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Dansk man misstänkt

Den förste mannen som väcker polisens uppmärksamhet är en dansk medborgare i 25-årsåldern. Ett vittne har sett Helena stiga in i en ljus Ford Sierra på torget framför Stadshotellet, natten som hon försvann. Vittnet förklarar att han själv har åkt i bilen och att den tillhör ”Dansken”, som är känd för att köra svarttaxi.

Den 16 juli häktas ”Dansken”, anklagad för kidnappning. Och det är av den anledningen som Lotte Dalgaard – då ung journalistpraktikant på Ekstra Bladet – skickas till Sverige. 

– Det fick stor uppmärksamhet i Danmark när det hände och jag fick i uppgift att rapportera om fallet från Mariestad, säger Dalgaard, och fortsätter:

– Vi var jämnåriga, jag och Helena. Jag har tänkt mycket på henne under åren och på hennes anhöriga, som måste leva med ovissheten. Det har alltid funnits i bakhuvudet.

Men bara några veckor efter häktningen släpptes ”Dansken”. I stället anklagades vittnet för falskt vittnesmål, vilket han senare också dömdes för.

Men det finns fler spår, och fler vittnesuppgifter. 

Helena Andersson skor återfanns, så också hennes ringar.
Foto: MATS ÖFWERSTRÖM / SVERIGES RADIO

Leif GW: ”Fruktansvärt illa skött”

Helenas sandaler och ringar återfinns, man hittar däckspår i bostadsområdet där Helena bor, och flera personer vittnar om att de sett en vit bil på cykelvägen samma natt. Men bilen identifieras aldrig.

Ett av de vittnen som sett bilen berättar om sina observationer i Lotte Dalgaards bok, och ställer sig frågande till varför polisen inte visat mer intresse för hennes uppgifter:

– Jag sa till polisen att om det var något så skulle de bara kontakta mig, men jag har aldrig hört något ifrån dem.

Och det finns fler som är kritiska mot polisens arbete. Leif GW Persson, som själv deltagit i utredningen när den togs över av Rikskrim, är en av dem.

– Redan från början är det här fruktansvärt illa skött. Man borde använda det på polisutbildningen för att visa hur man inte ska göra, har Persson tidigare sagt.

Den nu pensionerade utredaren Pelle Jenvén, som fick ansvaret för fallet ungefär tio år efter Helenas försvinnande, strör inte heller rosor över kollegernas insats.

– Fallet låg hos den lokala polisen varifrån det överlämnades eftersom polisen i Mariestad inte gjorde någonting åt det. De gjorde ingenting, de bara väntade på att något skulle inträffa, säger han i Dalgaards bok.

Den danska kriminalreportern Lotte Dalgaard har skrivit boken ”Mardrömmen i Mariestad” om Helena-fallet.
Foto: Privat / Privat

Vittnesmålet som försvann

Författaren redogör också för en anmärkningsvärd miss – ett vittnesmål som försvann.

Dagarna efter att Helena försvann kontaktade ett vittne polisen och berättade att hon sett en kvinna och en man gå på Marieholmsbron tillsammans den aktuella natten. Kvinnans signalement stämde in på Helena, och mannen – berättade vittnet – bar pilotglasögon.

Men vittnesuppgifterna förs in på ett felaktigt sätt i polisens datasystem, och det kommer att dröja sex år innan utredarna hittar dem. 

Mannen i pilotglasögon har förhörts rutinmässigt under 1992, men det är först nu – när uppgifterna som han lämnade då inte visar sig stämma – som han blir misstänkt. Mannen i pilotglasögon har kallats till förhör 1998, 2001 och senast år 2017 – men formellt har han aldrig anklagats för något brott.

Förutom ”Dansken” och ”Mannen i pilotglasögon”, har polisen har också intresserat sig för en man i Helenas umgängeskrets som flera personer kommit med upplysningar om. Mannen, som i media kallas för ”Helenas bekant”, kan bland annat inte redogöra för vad han har gjort under kvällen som Helena försvann. 

Men att han skulle vara inblandad i något brott kan varken bekräftas eller avvisas, och några fler förhör med honom kan inte hållas – mannen är inte längre i livet. 

Nästan ett år efter Helenas försvinnande hängde affischer i Mariestad som vädjade om hjälp i sökandet.
Foto: JENS ASSUR

”Finns i utredningen”

Sommaren 2020 tog Kalla fall-gruppen i Göteborg över utredningen. Chefen för enheten, Anders Eriksson, har satt två män på att arbeta med Helena-fallet på heltid – men än så länge har det inte lett till något stort genombrott. En viktig pusselbit saknas alltjämt, konstaterar Eriksson i boken:

– Oavsett vad man hoppas på, anser och tror så är det centralt att hitta hennes kropp, annars går det inte att lösa fallet, säger han.

Lotte Dalgaard själv har en teori om vad som har hänt och vem mördaren är, men den behåller hon för sig själv.

– Jag har en tanke om vem den skyldige är. Jag tror att han finns i utredningen. Det finns bland annat DNA-spår på en av Helenas sandaler, och om man går till botten med det tror jag att man hittar den man söker, säger hon.

UR ARKIVET: Leif GW:s teori om fallet

Leif GW Persson har tidigare uttalat sig om utredningen: Övertygad om att det var på stadshotellet som Helena mötte personerna som ligger bakom hennes försvinnande.