Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här trycker rånaren en kniv mot kvinnans hals

Statistik – anmälda brott i västra Sverige.
Kvinnan hålls fast med hjälp av kniven.Foto: Polisen / Polisen
Kvinnan utsattes för ett rånförsök under knivhot på vid en bankautomat.Foto: Polisen / Polisen

Rånaren smög sig på en kvinna vid en uttagsautomat på Wieselgrensplatsen i Göteborg.

Han tog upp en kökskniv som han höll mot hennes bröst och hals – samtidigt som han tvingade henne ta ut pengar.

– Jag visar mitt kontoutdrag och säger att jag inget har, säger kvinnan i förhör med polisen.

Nu åtalas en misstänkt man i 25-årsåldern för rån samt tre rånförsök.

Den 28 oktober i fjol skulle en kvinna i 65-årsåldern ta ut pengar från en bankautomat på Wieselgrensplatsen i Göteborg. Plötsligt smyger en rånare upp bakom henne med en kökskniv som han trycker mot hennes bröst och hals. 

När hon visar honom sitt bankutdrag, som visar ett tomt konto, så springer rånaren därifrån. 

När jag står vid bankomaten kommer det en kille och går fram tätt intill mig och säger ”ta ut allt du har” samtidigt som han tar fram en kniv med andra handen. Jag visar mitt kontoutdrag och säger att jag inget har. Då går han, säger den rånade kvinnan i förhör.

Kolsyrepistolen som användes vid två av rånförsöken.Foto: Polisen / Polisen
Mannen misstänks för tre rånförsök och ett rån.Foto: POLISEN

Blev frisläppt två veckor tidigare

Vid en husrannsakan i mannens lägenhet hittar man en kniv som misstänkts ha använts vid händelsen. I förhör nekar mannen till rånförsöket. Men detta är bara ett av fyra brott som mannen misstänks ha begått under hösten. Bara två veckor tidigare blev han frisläppt för två rånförsök – ett i Biskopsgården och ett på Wieselgrensplatsen.

Rånvågen började redan den 12 oktober. Mannen ska ha gått in i en matbutik i Biskopsgården och försökte råna ett kassabiträde med hjälp av ett pistolliknande föremål. Med hjälp av övervakningskameror kan man se hur den misstänkte mannen går runt i affären innan han når kassan. 

Han lägger upp ett föremål på bandet och tar upp pistolen ur fickan. Personen i kassan rycker på axlarna varpå rånaren springer ut från butiken tomhänt. 

Här ser man den misstänkta mannen gå mot kvinnan vid bankautomaten vid Wieselgrensplatsen.Foto: Polisen / Polisen

”Jag blev tvingad av okända människor”

Han berättar att han riktade en kolsyrepistol mot kassörskan och ska ha blivit tvingad av okända maskerade män att utföra detta. 

”...jag blev tvingad av okända människor. Det enda jag kan säga att det är invandrare men man kunde inte se deras ansikten. /.../ Jag är för gammal för att råna någon. Jag har framtidsplaner som jag tänker på som kan bli förstörda”, säger han i förhör.

Efter rånförsöket i matbutiken så åkte mannen med spårvagnen till en restaurang på Wieselgrensplatsen och misslyckas där med ytterligare ett rån. Mannen håller kolsyrepistolen mot en person i kassan och springer ut efter att personen inte lämnar över några pengar. 

När mannen sätter sig på spårvagnen igen blir han tagen av poliser.

– Jag tänker att jag ska åka och träffa min tjej så jag ska ta spårvagnen och jag åker mot stan de kommer då in och griper mig, säger han i förhör.

Med hjälp av en kniv rånades en närbutik vid Vårdväderstorget av den misstänkta mannen.Foto: Polisen / Polisen

Fullbordade ett rån

Efter de båda rånförsöken blev den misstänkta mannen frigiven efter häktesförhandlingar. 

Kvällen den 12 december misstänks samma man ha rånat en närbutik på Vårväderstorget med hjälp av en kniv där han fick med sig 5 298 kronor.

Sedan en månad tillbaks sitter han häktad och nu väntar rättegång. Kammaråklagare Magnus Natt och Dag förklarar att bevisläget är gott. 

– Två av gärningarna vidgår han själva händelseförloppet men det fullbordade rånet och ett rånförsök förnekar han till brott under förundersökningen. Då är den huvudsakliga bevisningen övervakningsbilder och kännetecken på klädsel med mera, säger han.

Straffskalan för ett rån sträcker sig från ett år och uppåt. 

– Tre av fallen är butiksbiträden och ett av fallen är en ensam kvinna vid en bankomat. Man är ganska skyddslös i de här situationerna så det är allvarliga gärningar på det sättet. Speciellt när man är beväpnad, säger kammaråklagare Magnus Natt och Dag. 

Tingsrättsförhandlingarna sker på onsdag nästa vecka.