Mördaren har rymt – jagas i hela Sverige

Morddömde Abdirizak Abdimalek Osman jagas av polis efter fritagningen i Kungsbacka. Allt fångas på övervakningsfilm.
Polisen har utfärdat ett rikslarm efter att dömde mördaren Abdirizak Abdimalek Osman fritogs under en permission i Kungsbacka.
Foto: Polisen
Mördaren, en 18-årig man, är dömd till tre års sluten ungdomsvård för att ha skjutit ihjäl en 24-årig man på en pizzeria i Stockholmsförorten Rinkeby.
Foto: Polisen
Bild på Abdirizak Abdimalek Osman från mordutredningen efter skjutningen i Rinkeby.
Foto: Polisen

Polisen har utfärdat ett rikslarm efter att dömde mördaren Abdirizak Abdimalek Osman, 18, fritogs av två män mitt bland shoppare i Kungsbacka.

Övervakningsfilmer visar hur männen sprang ikapp Osman och hans vårdare – sen tog de 18-åringen med sig i en taxi.

– Personalen vågar inget annat än att vara passiva, har Christer Fuxborg vid polisen sagt om fritagningen.

En man, som suttit anhållen i ärendet, har nu släppts på fri fot.

Bilderna visar den 18-årige mördaren Abdirizak Abdimalek Osman gå i köpcentret Hede Fashion Outlet i Kungsbacka söder om Göteborg. Han går tillsammans med två behandlingsassistenter ute i solen – köpcentret är delvis utomhus.

Ett tjugotal meter bakom dem kommer två män joggande. När de börjar närma sig sträcker en av dem sin hand ner i jackfickan, där håller han den kvar.

Abdirizak Abdimalek Osman och SiS-vårdarna går ut mot parkeringen, de två männen är strax bakom. Bilderna visar att de två männen får Osmans uppmärksamhet – han stannar upp, vänder sig om och går emot dem. Männen går närmare vårdarna som står stilla på parkeringen. Sen lämnar männen med Osman och försvinner från platsen i en blå privattaxi.

Abdirizak Abdimalek Osman längst till vänster tillsammans med två SiS-vårdare.
Strax bakomdem kommer två män – de är där för att frita honom.

”Kanske säger att de har något skjutvapen”

– De här två vännerna som kommer fram till personalen där säger att det är bäst att de inte gör något. Så personalen vågar inget annat än att vara passiva. De kanske säger att de har något skjutvapen eller någonting, sa Christer Fuxborg, polisens presstalesperson, på torsdagen.

Fritagningen ägde rum vid lunchtid på tisdagen, sen dess har polisen jagat Abdirizak Abdimalek Osman och hans kumpaner i Göteborgsområdet. Flera tillslag har gjorts, bland annat av insatsstyrkan, tre personer har gripits varav den tredje under fredagen. Osman har dock inte hittats.

– Det har gripits ytterligare en person under dagen. Vi har inga uppgifter om att 18-åringen är anträffad. Det är ytterligare en som är anhållen misstänkt för främjande av flykt, säger Jenny Widén vid polisen under fredagen.

Personen som anhölls under fredagen är en man i 20-årsåldern, uppger åklagarmyndighetens presstjänst.

Samtidigt släpptes en av de andra två anhållna, en man, på fri fot under fredagen. Han är fortfarande misstänkt.

Rikslarm utfärdat

På fredagen utfärdades ett rikslarm efter Abdirizak Abdimalek Osman – polisen befarar att han lämnat Göteborgsområdet. Nu jagas han därmed i hela landet.

Osman är dömd till tre års sluten ungdomsvård för att ha skjutit ihjäl en 24-årig man på en pizzeria i Stockholmsförorten Rinkeby. Han stod vid ingången till pizzerian och avlossade skott mot sitt offer som satt och åt bland flera andra gäster. Flera andra riskerade att skadas, slås fast i domen.

Bilderna visar att de två männen får Abdirizak Abdimalek Osmans uppmärksamhet – han stannar upp, vänder sig om och går emot dem.
Männen går närmare vårdarna som står stilla på parkeringen. Sen lämnar männen platsen med mördaren och försvinner från platsen i en blå privattaxi.

Mördade 24-åring på pizzeria

Mordet utfördes som en del av konflikten mellan Rinkeby-gängen Shottaz och Dödspatrullen. Abdirizak Abdimalek Osman kopplas till det senare nätverket.

Mordet på pizzerian utfördes den 8 januari 2018, då var skytten 16 år. Därför dömdes han till ungdomsvård – hade han varit vuxen vid mordet hade han fått 18 års fängelse, enligt domen.

Abdirizak Abdimalek Osman, som är placerad på ett SiS-boende, uppfyllde alla kriterier för att få permission, säger Ola Karlsson Rühmkorff, chef för kommunikationsenheten på SiS.

– Man gör en säkerhetsbedömning i flera led. Man beslutar om förutsättningarna, hur långt man får åka. Vi bedömde att det fanns betryggande omständigheter för den här korta vistelsen, säger han.

GT har varit i kontakt med mordoffrets familj. De meddelar att de inte vill uttala sig just nu.

GT har sökt åklagare Lena Lithner. Hon har inte gått att nå.

Fotnot: I en tidigare version av denna text stod det att den person som på fredagen släpptes på fri fot var en kvinna. Den uppgiften tog åklagarmyndigheten senare tillbaka. Personen som släpptes är en man.

Så här sa polisen under torsdagen om att en stor polisinsats genomfördes i centrala Göteborg under torsdagen med koppling till den jagade mördaren.