Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Offrets pappa: ”Han som gjorde det var en kompis”

15 personer åtalas efter gängmordet. Åtalspunkterna är bland annat mord, förberedelse till mord, anstiftan av mord och stämpling av mord.
EFTER MORDET. Polisens tekniker undersöker brottsplatsen efter mordet i Gamlestaden i maj förra året.
Foto: HENRIK JANSSON
REKORDRÄTTEGÅNG. Den kommande rättegången ska pågå samtidigt i tre salar och bedöms vara den största gängrättegången någonsin i Göteborgs tingsrätt.
Foto: HENRIK JANSSON

Det blir Göteborgs största gängrättegång någonsin.

På måndagen har 15 personer åtalats för olika brott efter mordet i Gamlestaden förra året. Åtalspunkterna är bland annat mord, förberedelse till mord, anstiftan av mord och stämpling av mord. 

Nu berättar mordoffrets pappa för första gången om hämnd, gängkriget han hamnat i centrum av och sorgen efter sonen. 

– Det här måste få ett stopp, säger pappan.

Det har beskrivits som en ”avrättning”. 

Den 3 maj 2020, på väg från en födelsedagsfest, blev en man i 30-årsåldern mördad med flera skott i Gamlestaden i Göteborg.

Mordet anses hänga samman med den långvariga konflikten mellan två kriminella nätverk i södra Biskopsgården.

Nätverken är starkt kopplade till två ”familjer” i Göteborg. Mordoffret och hans släktingar i den ena, och den andra som kretsar kring den utpekade gängledaren Eddie Jobe.

Mordet har lett fram till den troligen största gängutredningen i Göteborg under senare år. 16 personer – inklusive större delen av ledarskiktet i ett av de kriminella nätverken – är misstänkta.  15 av dem åtalades på måndagen. 

HÄKTAD. Flera ledande personer från ett kriminellt nätverk i södra Biskopsgården misstänks för inblandning i Gamlestaden-mordet, bland dem en utpekad 29-årig ledarfigur inom nätverket (bilden, till vänster), som här fotograferats av polisens spanare i en utredning.
Foto: POLISEN

Utredningen har rört om i Göteborgs undre värld och i en annan utredning framgår hur polisen fruktade hämndaktioner kort efter mordet.

Ett par veckor efter mordet slog polisen till mot mordoffrets familj och fann ett automatvapen.

I samtal sade pappan, enligt handlingar i ärendet:

”Det är jag som kommer göra det”. 

”Det kommer inte finnas nåt Jobe-gäng kvar när jag är klar med dem”.

Pappan: ”Jag var arg”

I en intervju med GT ger pappan nu sin bild av hämndmisstankarna och sorgen efter sonen. 

Han säger direkt: 

– Det stämmer att jag sa på det sättet.

– Men jag var arg. Hur kan man inte varje arg när man hör att någon man älskat som sitt barn har gjort något sånt här? Men jag menade det inte. 

Den han ”älskat som sitt barn” är den person som familjen anser ligger bakom mordet.

Familjen menar att denna person tidigare var en nära vän till familjen, men sedan begick det största sveket av alla och mördade sonen.

TIDIGARE HOT MOT SLÄKTEN. Denna handgranat hittades under en bil som ägdes av en släkting till pappan i ett annat ärende. Om bilen satts i rörelse väntades granaten osäkras, och explodera inom några sekunder.
Foto: POLISEN

– Han som gjorde detta var en bästa kompis, han var som en familjemedlem. Jag har älskat honom som ett eget barn. Vi blev helt förkrossade när vi hörde att det var han som gjorde det. 

Ärendet om hämndplanerna och det grova vapenbrottet, där också en annan släkting var misstänkt, skrevs av i början av mars och ingen av dem är längre misstänkt. Pappan menar att det var någon annans vapen. 

Han berättar nu också att han under den sista tiden före mordet fattade misstankar. Han varnade sonen för den man som familjen anser ligga bakom mordet. 

Varnade sonen

– Jag körde taxi och fick höra saker. Jag sa till min son ”akta dig”, men han svarade ”nej, han är min bror”. 

Pappan säger först att han numera släppt tankarna om hämnd, som framkom i polisens tidigare utredning vid det misstänkta vapenbrottet.

– Polisen och domstolen får hämnas åt oss i stället.

Men sen, en bit in i intervjun, framkommer något annat, när han säger sig önska att några av de misstänkta släpps fria.

– Jag vill gärna att några av dem ska gå fria.

Varför?

– Det är bara så.

Han insinuerar att han skulle vilja prata med dem själv. 

– Ja, för det räcker nu. Det måste få ett stopp. De har gått för långt.

Men du skulle ju inte hämnas sa du?

– Jag vet inte. Vi får se.

Pappan säger att han i dag är sjukskriven efter att ha varit yrkesverksam under hela sitt liv som montör, lastbilschaufför, busschaufför och taxichaufför.

– Jag har jobbat hela mitt liv, aldrig varit arbetslös. Men detta har krossat oss totalt. Jag orkar inte. Och när jag inte orkar kan jag inte sitta bakom ratten.

UTPEKAD GÄNGLEDARE. Den fängelsedömda Eddie Jobe pekas ut som ledare för ett av nätverken i södra Biskopsgården, men har själv tagit avstånd från den beskrivningen.
Foto: POLISEN

– Han var en underbar son. Han var snäll, vårt barn. Han hade sina problem men det gick bättre. Han hade planer om att gå i skola och var jättelugn. 

Det är inte första gången pappan och hans släktingar utsatts för våld och hot, och pappan själv är tidigare dömd för försök till grov misshandel. Hans släktingar, som av polisen kopplas till ett av de kriminella nätverken i södra Biskopsgården, har flera gånger hamnat i våldsamma uppgörelser med den gruppering som kopplas till gängledaren Eddie Jobe. 

Kritiserar domstolarna

Pappan anser att framför allt domstolarna har misslyckats i kampen mot gängen under den allt mer våldsamma konflikten i stadsdelen.

– Polisen gör sitt jobb. De gör ofta ett jättebra jobb. Men när fallen kommer till domstolen går de misstänkta alltid fria och får kanske till och med ersättning från staten. 

– Det är svårt att få slut på konflikterna. Det har hänt så mycket. Det har kastats handgranater i närheten av små barn, men gärningsmännen går fria. Det är domstolarna och lagen som misslyckas. 

JAGADE AV POLISEN. Nyckelfigurer, enligt polisen, från ett av nätverken i södra Biskopsgården där nu flera misstänkts för mordet i Gamlestaden förra året. Här på polisens spaningsbild.
Foto: POLISEN

Trots den konkreta hotbilden har han inte sökt skydd av polisen eller andra myndigheter. Inte heller för sina barn.

– Jag är inte rädd alls. Men om något händer kommer jag att försvara mig till sista blodsdroppen. Ingen tvekan. Och jo, jag är rädd när det gäller mina barn, men de (eventuella gärningsmän) kommer inte att få en ny chans.

Säkerhetspådraget under den kommande rättegången, som planeras att starta på fredag, väntas bli rekordstort.

Stort säkerhetspådrag i rätten

– Det är ett stort säkerhetspådrag med hög polisnärvaro i området. Det finns hotbilder i olika avseenden och vår säkerhetsorganisation har ställts inför utmaningar i detta, säger domaren i målet, rättens ordförande Robert Eneljung.

Ärendet blir en av tingsrättens största någonsin och väntas pågå - samtidigt - i tre olika rättssalar. 

– Det blir ett av de större målen vi haft och det har absolut varit en stor utmaning för tingsrätten. Flera hos oss har jobbat heltid med detta redan innan målet har kommit in.

LEDER FÖRUNDERSÖKNINGEN. Åklagare Helena Treiberg Claeson väntas på måndag lämna in det rekordstora åtalet mot ledande personer inom ett kriminellt nätverk i Biskopsgården.
Foto: HENRIK JANSSON
RUSTAR FÖR RÄTTEGÅNGEN. Domaren och rättens ordförande Robert Eneljung berättar om stort säkerhetspådrag kring den kommande rättegången.
Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Åklagaren Helena Treiberg Claeson vill inte närmare kommentera utredningen förrän åtalets lämnats in på måndagen, men säger:

– Det finns 15 personer som är häktade i ärendet, och ytterligare en person som är misstänkt i ärendet och som är frihetsberövad i ett annat ärende. 

– Så det skulle kunna bli 16 personer som blir åtalade i ärendet. 

Även för polisen är detta den kanske största gängutredningen i modern tid. 

– Historiskt har vi haft stora ärenden kring exempelvis Vår Krog & Bar. Men detta är helt klart ett av de största ärendena, säger Jörgen Thorén, polisområdeschef på Hisingen. 

I nuläget sitter mellan 50 och 60 personer från de kriminella nätverken i Biskopsgården frihetsberövade i olika former under polisens pågående satsning mot gängen.

Gamlestaden-mordet är det i särklass största fallet av dessa, och inkluderar personer som polisen ser som gängens nyckelfigurer. 

– Nu handlar det om att lägga kraft på nyrekrytering och trycka tillbaka de spelare som vill ta platser och göra kriminell karriär. Nu finns ett gyllene tillfälle att verkligen göra en förändring i området. 

15 åtalas 

Åtalet omfattar sammanlagt 15 personer. 

”Nio personer åtalas för att gemensamt ha beslutat sig för och sedan även tillsammans ha dödat målsäganden. Samtliga dessa nio personer åtalas också för förberedelse till mord på tre av den mördade mannens släktingar”, står det i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten. 

”Två av dem har där skjutit honom med ett stort antal skott med en automatkarbin av typen Kalasjnikov och en halvautomatisk pistol. Han träffades av minst nio skott i ryggen, ansiktet, halsen, buken samt båda armarna, varav flertalet skott avlossats på mycket nära håll. NN avled till följd av de omfattande skadorna”, står det i åtalet som lämnats in. 

Natten efter mordet kunde polisen gripa nio personer vilka samtliga nu åtalats, ett resultat av ett snabbt polisarbete då polisen fick tillgång till de krypterade chattarna under sommaren. 

– Det är resultatet av en bra spaning, en bra områdespolis som är väl insatt i konflikten. Vi ligger väldigt rätt den tredje maj på kvällen som gör att vi kan se hur de har rört sig och kan gripa dem. De greps i tre olika bilar och vi har sett dem tillsammans strax innan gripandet, de kan kopplas ihop under kvällen, på olika sätt innan och efter brottet, säger Anna Bergkvist, polisens utredningsledare. 

Förutom de nio åtalas två personer för anstiftan till mordet samt förberedelse för de tre mord som inte kom att genomföras – den mördade mannens släktingar. En av de åtalade befann sig i Gambia vid tillfället. 

Kommunicerade via Encro-chat

Enligt åtalet har han och en annan anstiftare som befann sig i Göteborg förmått de nio personerna att utföra mordet i Gamlestan. De båda som åtalas för anstiftan har kommunicerat via det krypterade verktyget Encro-chat. 

– Encro-chatten kom först under sommaren så det var inget vi hade när det hände. Det initiala gripandet hade inget med encro-chatten att göra, men de gjorde att vi hittade fler, det kanske hade varit svårt att hitta dem annars. Annars blev encro-chatten nästan en bekräftelse på att det hade gått till på det sättet. Det blev ännu en dimension i utredningen säger Linda Wiking, en av tre åklagare i ärendet.

Ytterligare fyra andra män åtalas för delaktighet i mordet och förberedelser i de tre planerade morden som inte blev av. 

– Utredningen är ju massiv på olika sätt, både med tanke på att åtalet omfattar 15 personer och det rör våldsbrott i kriminell miljö. Vi har inte haft något liknande går i Göteborg. Det rör ett mord och förberedelse till mord från april till mitten på maj. Brottet sker i en känd kriminell kontext, säger Anna Bergkvist.

Samtliga nekar till brott

Samtliga av de åtalade förnekar brottsmisstankarna och är fåordiga i förhör, enligt Anna Bergkvist.

– De försöker förklara till viss del att de varit på olika platser, säger hon. 

En anledning till de snabba gripandena var att flera av de nu åtalade var under bevakning.

– Vi hade hemliga tvångsmedel i ett annat ärende och vi kunde se var vissa befann sig under gärningen och efteråt, säger Linda Wiking.

I utredningen finns också en 16:e person.

– I ärendet finns en sextonde misstänkt person. Det är i dagsläget oklart om vi kan väcka åtal mot honom. Han har utlämnats till Sverige från ett annat land och vi har bett det landet om tillstånd att få åtala honom för ytterligare brott än de han utlämnats för. Där har vi ännu inte fått något svar, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson i pressmeddelandet.

Åtalspunkterna innebär mord, förberedelse till mord, anstiftan av mord, stämpling av mord, medhjälp till mord, grovt vapenbrott ,försök till mord, allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 

”Han blev mannen som överlevde polisens skott”

GT:s Claes Petersson: ”Han blev mannen som överlevde polisens skott”

GT har kartlagt Göteborgs största kriminella gäng

Fem kriminella nätverk i Göteborg har varit särskilt prioriterade i underrättelseuppgifter från polisen som GT tagit del av. Vi har kartlagt de aktuella nätverken.

Se också:

Bland lyxiga lägenheter och kontorsbyggnader sker narkotikahandel öppet i Gamlestaden i Göteborg, ett problem polisen försöker hantera.