Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hans: Billdalsmannen slog ner mig med en hammare

Billdalsmannen våldtog och misshandlade 8-åring – dömdes efter 24 år • ”Narcissistisk, personlighetsstörd kvinnomisshandlare”
Billdalsmannen avtjänar nu ett sex år långt fängelsestraff för den grova våldtäkten.
Foto: Privat / Privat
Billdalsmannens före detta granne Hans Nilsson berättar att han blivit slagen i huvudet av honom.
Foto: I huvudet på en gärningsman / TV3
Billdalsmannen attackerade den åttaåriga flickan när hon cyklade hem från skolan.
Foto: Polisen

Det var den första domen i sitt slag – att en person kunde dömas med hjälp av familjesökning i DNA-databasen. 

24 år efter brottet dömdes Billdalsmannen för den grova våldtäkten mot en åttaårig flicka 1995. 

I TV3:s program ”I huvudet på en gärningsman” går man igenom hans liv och det visar sig att mannens liv har varit fullt av konflikter.

– Jag har aldrig sett honom så galen som han såg ut då, säger Hans Nilsson, en före detta granne som attackerades med en hammare. 

Det var inte lång tid kvar för att brottet skulle preskriberas – det hade nästan förflutit 25 år sedan en åttaårig flicka överfölls i Billdal i september 1995. Genombrottet i utredningen skedde på grund av en ny lag som gjorde det möjligt för polisen att göra en familjesökning.

Polisen fick alltså möjlighet att söka efter nära släktingar till misstänkta gärningsmän vars eget DNA inte finns med i registret.

Spåren ledde fram till en man i 60-årsåldern som nu avtjänar ett sex år långt fängelsestraff för den grova våldtäkten. Han dömdes 24 år efter att han begick vad som beskrivs som det värsta brottet i Göteborg det året. 

I det senaste avsnittet av TV3:s program ”I huvudet på en gärningsman”, som sänds på torsdagar klockan 21 samt på Viaplay och Viafree, går man igenom våldtäktsmannens liv. 

Ska ha misshandlat sin granne 

Psykoterapeuten Björn Svensson beskriver honom i programmet som en lättkränkt person som är aggressiv och hämndbenägen.

Våldtäkten mot flickan är inte det enda brottet mannen begått. Han har också dömts för våld mot ett av sina barn och vid millennieskiftet ska han ha misshandlat sin granne, Hans Nilsson, som medverkar i programmet.

Billdalsmannen köpte en gård där de förra ägarna hade nyttjanderätt till en av bostäderna.

Billdalsmannen under rättegången i Göteborgs tingsrätt.

Det skulle inte ta lång tid innan han började störa sig på sina grannar. Dessutom så startade han inget eget elavtal utan använde de tidigare ägarnas el, berättar grannen.

– Han tyckte det var bra att få gratis ström, men då gick propparna hela tiden för de räckte inte till så mycket som han kastade på och då skällde han på oss för för att vi stängde av strömmen för honom. Vi visste att det inte var avsiktligt och jag är rätt säker på att han kanske egentligen visste det också att det bara var en anledning att skälla på oss, säger Hans Nilsson i programmet. 

Rispade Hans med kniven 

I programmet framgår det att Billdalsmannen bland annat började ställa sopor utanför grannarnas hus och stängde av deras vatten. 

Men en dag eskalerade det till fysiskt våld efter att strömmen gått ytterligare en gång. 

– Jag har aldrig sett honom så galen som han såg ut då, helt överraskande så smällde det till så jag nästan tuppade av. Då hade jag inte sett att han hade en hammare bakom sig, så han klappade till mig i huvudet med en vanlig snickarhammare. Jag fick tag i hammaren, då fick han fram en kniv så han fick rispat till mig litegrann. Jag har fortfarande ärr efter kniven. Jag har rejäla ärr i huvudet efter hammaren men de syns ju inte, säger Hans Nilsson i programmet. 

Psykoterapeuten Björn Svensson berättar att Billdalsmannen är impulsdriven och hämndbenägen.
Foto: I huvudet på en gärningsman / TV3

Psykoterapeuten Björn Svensson säger att mannen är väldigt impulsdriven och att hans beteende inte begränsas till den egna familjen. 

”Gillade att gå runt med gevär och se mäktig ut”

– Det blir svart i huvudet på honom antar jag, då blir den här grannen en dödsfiende. Det är ett tecken på hur impulsdriven han är och hur kolerisk han kan bli och att det inte begränsar sig till relationer inom familjen det här kunde även ske med andra människor utanför hemmet, säger han i programmet.

För GT berättar Hans Nilsson om en man som till en början uppträdde ”helt normalt”, men som sakta men säkert skapade fler frågetecken kring sig och blev allt mer ”knepig”.

– Han gillade att gå runt med ett gevär på ryggen och se mäktig ut. Han har hotat att göra någonting mot min mamma, men när man pressade honom på det så försökte han vifta bort det, han försökte förklara hur lätt en olycka kan hända, han gav oss vinkar, menar Hans Nilsson.

Brottsplatsen år 1995.
Foto: Polisen

”Skulle kunna göra nåt sånt, och kanske ännu mer”

När familjesökningen gav träff på Billdalsmannen så vägrade han komma in och topsa sig hos polisen och flydde i stället.

Efter två veckor på flykt kunde han gripas under odramatiska former och dömdes i maj 2019 av Göteborgs tingsrätt.

”Tingsrätten konstaterar att den grova våldtäkt som den tilltalade begått mot målsäganden har varit ett hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn som bara var 8 år gammalt. Brottet har ödelagt hela målsägandens liv och slog sönder hennes grundtrygghet”, skrev rätten när domen föll.

När det stod klart för Hans Nilsson att mannen som begick den där våldtäkten för 24 år sedan var samma man som han bott granne med, blev han på ett sätt förvånad – och på ett sätt inte alls.

– Då var ju mina egna minnen gamla , men jag blev både förvånad och samtidigt så är det klart, att det passar väldigt bra in på den typen som han är. Att han skulle kunna göra något sånt, och kanske ännu mer, säger Hans Nilsson till GT.

Se också: 

Rådman och domare Anna Witte om domen mot Billdalsmannen