Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han ville bli ”Svensson” – mördade man i Nordstan

I december dömdes Mahad Ibrahim Ali till 16 års fängelse för mord. Så här lät Expressens rapportering då.
Mahad Ibrahim Ali i samband med att han greps i ett annat fall.Foto: POLISEN
Mordet ägde rum i köpcentrumet Nordstan i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Mahad Ibrahim Ali, 22, drömde om ett ”svenssonliv”.

Han såg en framtid med jobb och livskvalitet, men missbrukade, bar kniv och försörjde sig på den svarta marknaden.

Nu är han dömd till 16 års fängelse för att ha huggit ihjäl en 19-årig man i Nordstan.

En kväll i juli i fjol, strax innan midnatt, kommer flera larm till polisen. Inringarna vittnar om ett större bråk i Nordstan. Flera personer, så många som sex stycken, sägs vara inblandade. När polis anländer anträffar man en svårt skadad 19-årig man på golvet inne i köpcentrumet. Hans liv går inte att rädda. 

Gärningsmannen är inte kvar på platsen. Han kan dock gripas en stund senare.

– Gärningsmannen har åkt spårvagn från platsen. Han sitter i en spårvagn vid Gamlestadstorget och blöder från armen. Han har också blivit knivskuren i samband med bråket, berättade Thomas Fuxborg, polisens presstalesman.

Mannen på spårvagnen är 22-årige Mahad Ibrahim Ali. Nu har han dömts för knivmordet. 16 års fängelse blev påföljden.

Var beväpnad med kniv

Kniven som Mahad Ibrahim Ali var beväpnad med hade han tagit med sig från sitt hem när han åkte in till centrum, förklarade han senare för polisen. En grytlapp fungerade som knivskydd. Han förberedde sig för en eventuell konfrontation med 19-åringen, som tingsrätten uttryckte det.

Händelseförloppet var över på 30 sekunder. Dådet fångades i övervakningskamerorna.

Mahad Ibrahim Alis första knivhugg träffade offrets ansikte, det andra hugget gick in i hjärtat. Offret gick visserligen till motattack efter det första hugget, men det gav inte Ibrahim Ali rätten att fortsätta använda våld, som tingsrätten tidigare formulerat det.

Här mördades 19-åringen.Foto: Polisen

I en utredning som frivården gjorde under tiden som Mahad Ibrahim Ali suttit häktad framträder en tydligare bild av honom. Enligt den har han en ”antisocial” historia och debuterade tidigt med ett drogmissbruk. Han uppger själv att han inte har något jobb utan försörjer sig genom att arbeta på den svarta marknaden. 

Ville leva ett vanligt liv

I en rapport från socialtjänsten går det att läsa att att Mahad Ibrahim Ali ”känner starkt för att ta ansvar för en livsstil med mer livskvalitet och tror att ett jobb är den bästa lösningen på sikt”. I rapporten står det också att ”han kan emellanåt se sig själv i framtiden med ett stadigt arbete och förhoppningsvis familj, uppger själv att han vill ha ett ”vanligt liv”, ett ”svenssonliv”.

Men i stället valde han alltså att ta en ung mans liv. 

Mahad Ibrahim Ali förnekar brott. Försvarsadvokaten Ulrik Smedberg ville se honom friad, alternativt att gärningen skulle bedömas som dråp.

– Han förnekar brott, han har agerat i nödvärn, han har blivit knivhuggen själv och bara försvarat sig själv. Det är hans uppfattning, har Smedberg tidigare sagt.

Men tingsrätten gick alltså på åklagarens linje, som dock ville se livstids fängelse.

”Vid bestämmandet av straffets längd har viss hänsyn tagits till att Mahad Ibrahim Ali under den korta tidrymd som brottet blivit begånget även själv blivit utsatt för visst våld från NN (offret)”, skrev tingsrätten i domen.

Advokat Ulrik Smedberg.Foto: HENRIK JANSSON

Dömd för brott tidigare

Mahad Ibrahim Ali har dubbelt medborgarskap, i Somalia och Sverige. I en utredning som är en del av förundersökningen framgår det att han flydde till Sverige för tolv år sedan. Sedan flyttade han tillbaka till Somalia, för att därefter återvända till Sverige år 2011.

Han förekommer under tio avsnitt i belastningsregistret sedan tidigare. Det handlar bland annat om våldsamt motstånd, försök till rån och narkotikabrott.

Motivet till dådet har inte kunnat klarläggas. 

Ytterligare en man dömdes till åtta års fängelse för medhjälp till mordet. Mannen höll undan offrets vän när denne försökte stoppa mordet.

Sista dagen för parterna att överklaga tingsrättens dom till hovrätten är 20 januari.