Han väcktes – då låg kollegan död

Polisinsats efter mordet.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

Han misstänktes ha mördat sin kollega – men är nu avskriven från misstankarna.

Den personlige assistenten vittnar om den värsta tiden i sitt liv.

Han hade sovande jour hos brukaren och vaknade upp till en mardröm.

– Jag fick en jättechock när jag såg mordplatsen. Det var så overkligt, som i en dålig film, säger mannen som är i 55-årsåldern.

En annan, kvinnlig, kollega är häktad misstänkt för mordet.

Den 4 september hittades en personlig assistent, en man i 30-årsåldern, död i en lägenhet i Trollhättan. Det var en kollega som kom för att lösa av personalen som gjorde den makabra upptäckten.

Kollegan väckte den andre personlige assistenten, en man i 55-årsåldern, som också fanns i lägenheten hos brukaren men hade sovande jour. 

– Jag vaknade upp till något som inte kan hända. Jag fick så klart en jättechock när jag såg mordplatsen. Det var så overkligt. Sånt händer bara i filmer. Allt var bara för mycket, berättar mannen.

I samband med att polisen kom till platsen förhördes mannen i 55-årsåldern. Han greps och satt sedan anhållen skäligen misstänkt för mord, den lägre misstankegraden.

Satt i cell i 72 timmar

– I och med att jag var den sista person som såg min kollega i livet, ja, då blir man automatiskt misstänkt. Att bli anklagad för mord kändes helt vansinnigt och konstigt. Det var hemskt att sitta i en cell i 72 timmar. Ja, det var jättehemskt allt som hände, säger han.

– Det kändes så kränkande, även om allt gjordes rätt. När jag satt där och tyckte att jag blev illa behandlad förstod jag samtidigt att polisen skötte allt extremt bra, precis som de skulle. Det är det jag har fått tänka på när jag har mått som sämst.

En kvinna i 40-årsåldern, kollega med de andra assistenterna, sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Misstankarna har stärkts mot kvinnan i 40-årsåldern som sitter häktad misstänkt för mordet på en kollega i Trollhättan.

Kvinnan, tidigare dömd för flera brott, är också misstänkt för bedrägeri och för att ha stulit föremål från brukaren i bostaden i samband med mordet.

– Jag har ingen kommentar till utredningen. Det enda jag kan säga är att hon nekar till brott, säger kvinnans advokat.

Var tidigare S-politiker

Kvinnan kandiderade också till kommunfullmäktige för Socialdemokraterna i en annan västsvensk kommun i valet 2018. Hon har haft flera politiska uppdrag för partiet i den aktuella kommunen, men lämnade uppdragen i år. 

I torsdags blev hon omhäktad och samma dag beslutade åklagare Daniel Edsbagge att mannen i 55-årsåldern inte längre är skäligen misstänkt för mord. 

”Någon annan misstanke är heller inte aktuell”, skrev Edsbagge i handlingen i ärendet.

Mannen konstaterar att han är tacksam över att brukaren överlevde händelsen. Personen är beroende av att ständigt ha någon i närheten, förklarar han.

– Brukaren klarar sig inte utan tillsyn. Vi är alltid två personer som arbetar samtidigt, en har vaken jour och en sovande jour, säger han.

”På fel plats vid fel tillfälle”

Mannen säger att det som hänt är det värsta han varit med om.

– Jag var på fel plats vid fel tillfälle, menar han. Det är klart att jag inte mår så bra. Det svajar mycket. Ena dagen känner jag mig stark, nästa dag ser jag en massa bilder...

Mannen har inga teorier om varför hans kollega blev bragd om livet. 

– Han var världens snällaste. Det är omöjligt för mig att förstå vad som har hänt.

Sten-Rune Timmersjö, chef vid polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal, säger att det är en samlad bild av händelseförloppet som gjort att mannen i 55-årsåldern inte längre är misstänkt.

– Jag kan inte gå in på vad det är för något. Men han är avförd från misstankarna. En förundersökning lever dock hela tiden. Det lämnas uppgifter, görs fynd och analyser. Det kan ändra sig vilka som är misstänkta, säger han.

Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal. Han berättar att polisen gjort intressanta fynd på en soptipp.
Foto: JONATHAN BERNTSSON

Fynd på soptipp

Timmersjö konstaterar att misstankarna mot kvinnan i 40-årsåldern har stärkts, samt att intressanta fynd gjorts på en återvinningscentral.

– Vi har försökt kartlägga henne så mycket som möjligt. Och i samband med att vi gjort det har vi hittat intressanta saker, bland annat på en soptipp i Uddevallatrakten.

GT har sökt åklagare Daniel Edsbagge.