Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han pekade ut skytten – dog sedan efter krasch

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Mordvapnet, ett salongsgevär.Foto: POLISEN
Yxan som offret ska ha använt sig av.Foto: POLISEN
Bild på den kraschade bilen.Foto: POLISEN

I ett års tid hade männen legat i bråk om gamla skulder.

Det hela nådde sin kulmen när en av männen beväpnade sig med yxa och begav sig hem till den andre, för att mötas av skottsalvor.

Det svårt skadade offret körde i väg i en bil – innan han dog pekade han ut skytten.

Skytten, en man i 65-årsåldern, står åtalad för mord men hävdar nödvärn.

Bilkraschen i Kristinehamn.Foto: LÄSARBILD

Den 25 april i år skedde en trafikolycka i Kristinehamn då en bil kolliderat med ett träd. Det visade sig att föraren av bilen hade blivit skjuten innan olyckan inträffade. Mannen dog senare av skadorna.

Strax därpå kunde en man, i 65-årsåldern, häktas på sannolika skäl misstänkt för mord. Under tisdagen åtalades mannen vid Värmlands tingsrätt.

När mannen delgavs misstanke om brottet, utbrast han:

– Han är ju inte död i alla fall, hur kan han vara det.

Åtta år gammal skuld

Till grund för händelsen ligger, enligt uppgifter i förundersökningen, en gammal skuld som mordoffret ville driva in samma dag. 

I vittnesförhör med en brandman, som var bland de första på olycksplatsen, ska offret ha sagt till brandmannen att han var i Kristinehamn för att driva in en skuld och att han hade blivit skjuten. Han pekade också ut skytten. Därefter tappade han medvetandet.

En polis, som också var vid platsen, berättar senare i förhör att offret ska ha nämnt en skuld på närmare 600 000 kronor.

I vittnesförhör går uppgifterna om skulden isär. Den tilltalade menar att han varit skyldig offret runt 160 000 kronor.

Yxan som offret hade med sig.Foto: POLISEN

Den tilltalade mannen och offret hade känt varandra i tio år. Enligt flera vittnesmål tog den snåriga historien sin start för åtta år sedan. Mannen behövde då hjälp med att betala en elräkning och fick då låna en summa av offret.

Men skulden fortsatte att öka.

2012 hade den tilltalade mannen en bil och en fyrhjuling ståendes hos sig själv som han förvarade åt offret. Men senare valde Kronofogden att beslagta de båda fordonen, och offret krävde då att den tilltalade skulle betala tillbaka värdet av fordonen.

De kom överens om en avbetalningsplan på 20 000 kronor i månaden. Men det var först när offret ville ha hjälp med att sälja sin båt och finansiera ett husköp som det hela ska ha eskalerat.

”Nu jävlar ska ni få se”

Dagen vid själva mordet hade den tilltalade mannen precis kommit hem från sitt jobb när han hörde kraftiga smällar utanför huset, berättar han själv i förhör. 

Där stod offret med en yxa. Enligt den tilltalade mannen ha offret ha skrikit: ”Nu jävlar ska ni få se”.

– Det är en person som har åkt hem till den tilltalade och försökt komma in genom dörren. Personen har en yxa som han slår i dörren, slår sönder rutor och sådana saker. Den tilltalade hämtar ett gevär och skjuter mot personen. Han skjuter flera skott och i alla fall ett av dem är dödande, säger kammaråklagare Barbro Brännlund.

Skador på fasad åsamkade av offret med hammaren.Foto: POLISEN

Offret gick sedan tillbaka till sin bil och då ska mannen ha skjutit ytterligare två skott mot bilen innan offret lämnade platsen och sedan alltså krockade med ett träd.

Offret ska ha träffats av minst två skott som träffade bland annat buk och finger.

Tilltalad: Levde i skräck

Den tilltalade mannen i 65-årsåldern står åtalad för mord – men hävdar alltså nödvärn.

– Min huvudman har från dag ett berättat hur han befunnit sig i bostaden och lugnet har avbrutits av krossat glas när en högljudd person med yxa försöker ta sig in i bostaden. Under händelseförloppet har han haft kort tid på sig att fatta beslut, han har hållit i vapnet som avfyras men det har varit en uppenbar nödvärnssituation där han fruktat för sitt eget liv och sin säkerhet, säger försvarsadvokaten Tony Ellner.

En kvinna åtalas för skyddande av brottsling.

– Hon har städat på platsen direkt efter skjutningen, sopat upp glas och plockat upp hylsor. De kontaktar aldrig polis, säger Kammaråklagare Barbro Brännlund.

Kvinnan hävdar att hon i ett års tid levde i rädsla och skräck. Offret påstås vid upprepade tillfällen ha besökt bostaden och hotat kvinnan med yxa.

I förhör säger kvinnan:

– Mm..ah..ah.. men..men min upplevelse är skräck och..skräck.. för du vet den där (offret) den har plågat oss så länge.