Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han knivmördade frun – inför barnen

Cirka 1,5 miljoner brott anmäldes i Sverige förra året.
Mannen i 50-årsåldern är dömd till livstids fängelse för mordet på sin fru, ett dåd som ägde rum förra sommaren.Foto: POLISEN
Mannen högg ihjäl sin fru inför barnen på mordet.Foto: POLISEN

Hans fru ville skiljas.

Då mördade han henne – inför ögonen på barnen.

Nu har Kriminalvården beslutat att mannen i 50-årsåldern ska avtjäna sitt livstidsstraff på anstalten Hall – tvärtemot önskemålet.

Mannen dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för knivmordet. Ett straff som skärptes av hovrätten till livstids fängelse. Enligt domstolen var motivet till mordet hedersrelaterat, vilket ansågs försvårande.

Av Kriminalvårdens beslut framgår att mannen önskat att sitta av sitt straff nära Göteborg för att han lättare ska kunna ta emot besök. 

Men så blir det inte. I stället ska han sitta på anstalten Hall utanför Södertälje. 

Hög risk för våld och hot

Anstalten Hall bedöms vara lämplig anstalt som tillhandahåller adekvat säkerhet och sysselsättning samt bedöms med hänvisning till rådande beläggningssituation vara mest lämplig placering.”, står det i Kriminalvårdens beslut.

Enligt riksmottagningens utredning bedöms risken för rymning eller fritagning ligga på en medelnivå. Risken för att mannen använder sig av hot eller våld bedöms vara hög medan risken för att mannen ska göra sig skyldig till annan allvarligt misskötsamhet eller kriminalitet bedöms ligga på en medelnivå.

På Hall sitter ett antal dömda mördaren. Tidigare satt Mark Saliba där, dömd till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla 2015. Han dömdes tidigare i år tillsammans med andra för ett upplopp som ägde rum på Halls säkerhetsavdelning 2017.

Ska utvisas

Dådet ägde rum i Mellerud i juli förra sommaren. En kvinna hittades svårt knivskadad i en lägenhet. Det var kvinnans barn som ringde larmsamtalet och berättade att deras pappa dödat deras mamma. Flera återupplivningsförsök gjordes på platsen, men kvinnans liv gick inte att rädda. Mannen greps i lägenheten.

Han överklagade hovrättens fällande dom till Högsta domstolen, HD. Mannen menade själv att han saknade uppsåt. Men HD beviljade inte prövningstillstånd.

Efter avtjänat straff ska mannen utvisas ur Sverige på livstid.