Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han knivhögg en ung man i hjärtat

Männen kände inte varandra. De hade stött på varandra vid Frölunda torg samma kväll – då ska offret ha följt efter den nu dömde mannen.
Foto: POLISEN
Mannen hittades död vid Heden i Göteborg den 26 augusti.
Foto: POLISEN

Mannen i 40-årsåldern dömdes till tolv års fängelse för att ha knivmördat en ung man på Heden i Göteborg efter ett bråk vid Frölunda torg.

Nu ändrar hovrätten domen.

Gärningen rubriceras som dråp och straffet mildras till nio års fängelse.

Den 26 augusti förra året hittades en svårt skadad man i 25-årsåldern på Heden i Göteborg.

Han hade blivit knivhuggen i hjärtat, och överlevde inte.

Ett par timmar senare skickar en man i 40-årsåldern ett sms till en bekant:

”Jag sa ändå till tre gånger att han skulle lägga ner. Men efter att jag klappat till honom å gett han två snabba lowkicks så brast det. Jag har ju alltid tjuringen osynlig i mudden på jacka så när han kom igen högg jag den jäveln i bröstet sen drog jag.”

Hävdar nödvärn

Den 10 december i fjol dömdes mannen av Göteborgs tingsrätt till tolv års fängelse för mord. 

Mannen har erkänt att det var han som knivhögg offret, men har nekat till brott och hävdat nödvärn. 

På fredagen föll domen i hovrätten, som anser att gärningen ska rubriceras som dråp. Hovrätten mildrar också straffet till nio års fängelse.

”I samma riktning talar det förhållandet att NN (den dömde) har begått gärningen med lik- giltighetsuppsåt, dvs. att det inte var hans direkta mening att beröva XX (offret) livet. Vidare var det dödliga våldet mycket kortvarigt och föregicks utan planering”, står det i hovrättsdomen. 

Bråk vid Frölunda torg

Offret och gärningsmannen hade aldrig träffats före den aktuella dagen. 

Men innan gärningen på Heden hade de stött på varandra tidigare samma kväll på Frölunda torg. Där hade offret gått efter den misstänkte, som i sin tur svarade med att bruka våld efter en incident som uppges ha inträffat på en spårvagn.

”Även om hovrätten som framgått tidigare har ansett att NN (den dömde) haft viss kontroll över det som hände, har XX (offret) på ett tämligen ingripande sätt provocerat NN och själv tagit sig en rätt att utöva våld mot honom som han inte var berättigad till”, står det i hovrättsdomen. 

SE OCKSÅ:

Här är Brå:s statistik över antal anmälda brott i region Väst under 2019