Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han dödade med slaktmask – vill sitta på öppen anstalt

Statistik över anmälda brott i västra Sverige.
Mannen i 55-årsåldern dömdes 2009 till livstids fängelse för mord.
Foto: DRAGAN MITROVIC / DIGITAL KAMERA
Brottsplatsen utanför Mellerud.
Foto: ANDERS YLANDER

Han satte en slaktmask mot det sovande offrets huvud och tryckte av.

Nu vill den livstidsdömde mördaren placeras på en öppen anstalt.

Men rätten säger nej – han anses vara allt för farlig.

Mannen som är i 55-årsåldern dömdes 2009 för ett brutalt mord i Mellerud. Han satte en så kallad slaktmask, en bultpistol för att avliva boskap, mot en mans huvud och tryckte av efter en kväll med öl och sprit. 

Rätten menade att gärningsmannen ”visat särskilt grymhet”. Det fanns uppgifter i utredningen som tydde på att offret levt i många timmar efter skottet och dog först morgonen efter. En bekant till offret ringde upp och någon lyfte på luren, utan att svara. När offret hittades hade han fortfarande mobiltelefonen i handen.

Vill sitta på öppen anstalt

Straffet blev livstids fängelse.

Mördaren har kämpat för att placeras på en anstalt med säkerhetsklass 3. Det är den lägsta säkerhetsklassen som finns i Sverige, det som brukar kallas öppen anstalt . 

Men förvaltningsrätten i Göteborg säger nej. 

Rätten hänvisar till en utredning om mannen som visat på att han har bristande konsekvenstänk, en förnekande och bagatelliserande attityd samt ”försvårande personlighetsdrag” – en avsaknad av empati, skuldkänslor och ånger.

Enligt utredningen bedöms mannen ha ett antisocialt beteende.

Rätten konstaterar också att han är dömd för ”mycket allvarlig brottslighet”.

Nekad tidsbestämt straff

Senast i somras avslog Örebro tingsrätt mannens ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Enligt rätten fanns det ”en konkret och beaktansvärd risk” att mannen skulle återfalla i allvarlig brottslighet om han släpptes fri.

Mannen själv har argumenterat för att han sköter sina permissioner fläckfritt, men enligt rätten väger den förhöjda återfallsrisken tungt.


I höstas gick Kriminalvården upp i stabsläge då antalet platser är allt för få.