Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hade dödslista och dynamit – man döms till fängelse

Så många brott anmäldes i region Väst under 2020
Polisen fann nio kilo dynamit i form av sprängpatroner i mannens kök.
Foto: Polisen
Mannen döms nu av Göteborgs tingsrätt för grovt vapenbrott.
Foto: Polisen

Nio kilo dynamit, ett skjutvapen, en mängd nazistmaterial och en ”dödslista” hittades i en lägenhet i Göteborg i slutet av 2017.

Nu har en 52-årig man dömts till fängelse av Göteborgs tingsrätt för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Han har hållit sig undan så det dröjde innan det blev ett åtal, säger åklagaren Hans-Jörgen Hanström. 

Händelsen nystades upp i samband med att polisen gjorde ett rutiningripande mot en misstänkt narkotikapåverkad person i Tynnered och det gjordes en husrannsakan.

När poliserna kom in i lägenheten noterade de att den ”var full med nazistiska symboler”; Flaggor med nazistiska symboler, en bild på Adolf Hitler, flygblad från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och olika militära föremål, vapendelar och ammunition. 

Delar av fynden som gjordes i mannens lägenhet i slutet av 2017.
Foto: Polisen
Mannen hade nazistiskt material hemma, från bland annat Nordiska motståndsrörelsen.
Foto: Polisen

När Säkerhetspolisens personal kom till lägenheten fann de i köket, med en stor röd hakkorsflagga på väggen, nio kilo dynamit i form av sprängpatroner.

Dessutom hittades dödslistor över bland annat vänsteraktivister och journalister 

Trots att fyndet gjordes i slutet av 2017 så meddelades domen i början av den här veckan.

Döms till fängelse 

Göteborgs tingsrätt dömer den 52-årige mannen till ett år och tre månaders fängelse för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Ärendet har utretts av riksenheten för säkerhetsmål och kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström säger att ärendet har dröjt för att mannen hållit sig undan. 

Nu sitter han häktad i väntan på att avtjäna straffet då det finns risk att han håller sig undan ytterligare. 

– Jag yrkade på mer än ett år och tre månader och jag tycker straffmätningen är något låg. Det har kommit lagförändringar i två omgångar så hade brottet begåtts i dag hade straffet varit högre, säger Hans-Jörgen Hanström.

Varit medlem i Svenska motståndsrörelsen

Mannen döms av Göteborgs tingsrätt.Bilden är en arkivbild.
Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

I domen skriver Göteborgs tingsrätt:

”NN har använt droger den aktuella tiden och mot bakgrund härav och den högerextrema miljö som han dragits till, har det funnits en risk för att vapen och sprängämne skulle komma till brottslig användning. NN ska därför dömas för grova brott.” 

I domen står det att mannen själv berättat att han tidigare varit medlem i Svenska motståndsrörelsen och i Soldiers of Odin. Hans-Jörgen Hanström säger att det inte funnits några tecken på att mannen fortsatt vara aktiv i högerextrema miljöer sedan gripandet för 3,5 år sedan. 

– Han har inte bedömts som ett hot, säger Hans-Jörgen Hanström.

Mannens advokat, Caroline Hallberg, har ingen kommentar till domen förutom att mannen förnekar brott och att man inte tagit ställning till ett eventuellt överklagande.

Se också: 

Skillnaden på gripen, häktad och anhållen