Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HA-mördarens drag – flyttas till Kumla

Hells Angels uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet.
Runar Spjötvold var provmedlem i Hells Angels vid tiden för mordet.
Foto: POLISEN
Offret slogs ihjäl med denna kofot.
Foto: POLISEN
Hovrätten fastslog att banden till Hells Angels var starka. Obs, bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Anstalten Kumla, också kallad Kumlabunkern.
Foto: RICHARD STRÖM /EXPRESSEN

Runar Spjötvold, 36, är dömd till livstids fängelse för mordet på en Hells Angels-medlem vid klubbgården i Karlstad.

Nu står det klart att han kommer flyttas från anstalten Hall till Kumlabunkern – något han tidigare nekats.

Medgärningsmannen Casper van Doorn Kristiansen, 36, har redan placerats där.

Den fullvärdiga medlemmen i mc-gänget Hells Angels hittades invirad i en sopsäck och med buntband runt halsen vid klubbgården i Karlstad vintern 2017. Han hade blivit ihjälslagen med en kofot. Förra våren dömdes Runar Spjötvold och Casper van Doorn Kristiansen i hovrätten till livstids fängelse för mordet. Spjötvold var provmedlem vid tiden för gärningen medan van Doorn Kristiansen var högt uppsatt medlem.

Efter den fällande domen placerades Runar Spjötvold mot sin vilja på anstalten Hall utanför Södertälje. Kriminalvården motiverade bland annat beslutet med att det är en anstalt där ”olämplig sammansättning av intagna kan undvikas”. Han har i stället velat bli placerad på anstalten Kumla och nu får han sin vilja igenom efter en ny dom i förvaltningsrätten.

Placeras på Kumlabunkern

Mordet inträffade vid Hells Angels klubblokal i Karlstad.
Foto: JONATHAN BERNTSSON

Anledningen till varför Spjötvold vill avtjäna sitt straff på den så kallade Kumlabunkern är oklar – förhandlingen hölls innanför stängda dörrar. Klart är dock att van Doorn Kristiansen redan placerats på samma anstalt.

Kriminalvården har tidigare inte velat ändra sitt beslut om Spjötvolds placering, men myndigheten har sedermera gått med på förflyttningen, framgår av domen.

Männen har konsekvent förnekat brott. De friades helt i tingsrätten på grund av att bevisningen ansågs bristfällig. Inför förhandlingen i hovrätten kompletterade åklagaren sin bevisning och hovrätten kom fram till att männen var skyldiga. Rätten ansåg att omständigheterna var ”synnerligen försvårande” och fastslog att mordet hade ”föregåtts av särskild planering inom ramen för ett kriminellt nätverk”.

Förtydligande: Casper van Doorn Kristiansen har begärt att få avtjäna resten av sitt livstidsstraff i Danmark, vilket beviljats. Han sitter alltså inte längre på Kumla. Det enligt NWT.

Reglerna inom Hells Angels

Medlemmar måste följa klubbens strikta regler.