Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HA-mördaren: Flytta mig till norskt fängelse

De två HA-männen dömdes i hovrätten till livstids fängelse för mord efter att först ha friats i tingsrätten. De förnekar brott.
Mordet inträffade vid Hells Angels klubblokal i Karlstad 2017.
Foto: JONATHAN BERNTSSON
Runar Spjötvold, 37, vill flyttas till norskt fängelse.
Foto: Polisen
Casper van Doorn Kristiansen, 36, är dömd till livstids fängelse för mord tillsammans med Runar Spjötvold.
Foto: Polisen
Runar Spjötvold och Casper van Doorn Kristiansen tillhör Hells Angels-sfären.
Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Runar Spjötvold, 37, är dömd till livstids fängelse för mordet på Hells Angels gård i Karlstad 2017.

Nu vill han flyttas till norskt fängelse och avtjäna sitt straff där, skriver NWT. 

Hans medbrottsling avtjänar sitt straff i Danmark.

Tillsammans med den högt uppsatte Hells Angels-medlemmen Casper van Doorn Kristiansen, 36, mördade provmedlemmen Runar Spjötvold, 37, i november 2017 en klubbkamrat på gården i Karlstad.

Offret slogs medvetslös med en kofot innan han ströps med ett buntband och virades in i en presenning.

De två HA-männen dömdes i hovrätten till livstids fängelse för mord efter att först ha friats i tingsrätten. De förnekar brott.

Förra året flyttades Casper van Doorn Kristiansen till danskt fängelse – och nu vill även Runar Spjötvold avtjäna sitt straff utanför Sverige.

Norska myndigheten tveksam

I ansökan som lämnades in i oktober i fjol ber han om att flyttas till Norge där han är medborgare, skriver NWT. 

Som orsak anger han familjeskäl.

Kriminalomsorgen, den norska motsvarigheten till Kriminalvården, är dock tveksam till förflyttningen, och skriver att Runar Spjötvold inte haft någon bostadsadress i Norge sedan han utvandrade till Sverige för nästan 33 år sedan.

”I de fall där medborgarskap och bostadsadress inte är samma land, läggs särskild vikt vid bostadsadressen. Vanlig praxis är då att den dömde avtjänar straffet där brottet begicks och där han är bosatt”, skriver Kriminalomsorgen enligt NWT.

De tillägger att frågan kan prövas i rätten.

– Jag kan inte säga något alls om det med hänsyn till klientsekretessen, säger Runar Spjötvolds advokat Lennart Lefverström till NWT.

Sitter på Kumlaanstalten

Efter att först ha avtjänat sitt straff på Hall-anstalten utanför Södertälje sitter Runar Spjötvold sedan i fjol på anstalten Kumla efter att själv ha begärt om förflyttning. En förflyttning som avgjordes i förvaltningsrätten förra sommaren.

Där satt även hans medbrottsling Casper van Doorn Kristiansen till en början, innan han flyttades till danskt fängelse för att komma närmare sin familj. Något som NWT tidigare rapporterat om.


Ett inslag från när Hells Angels i Göteborg hade en stor jubileumsfest hösten 2019 och tilldrog sig polisens uppmärksamhet.