Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HA-man åtalas efter tillslag på klubbgård

En provmedlem i Hells Angels åtalas för knarkbrott efter polisens tillslag mot klubbhuset i Skepplanda 2018.
Hells Angels gård i Skepplanda. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: HENRIK JANSSON
Hells Angels gård i Skepplanda. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: HENRIK JANSSON
En provmedlem i Hells Angels åtalas för knarkbrott efter polisens tillslag. Obs, arkivbild.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

En provmedlem i Hells Angels åtalas för knarkbrott efter polisens tillslag mot klubbhuset i Skepplanda 2018.

Vid husrannsakan hittades också skarpladdade skjutvapen, men ingen har kunnat knytas till fynden.

Tillslaget kunde ske efter att polisen hittat en större vapengömma i Dalsland.

Det var en novemberdag 2018 som polisen slog till mot Hells Angels Goth Towns klubblokal i Skepplanda i Ale kommun.

Vid husrannsakan hittades flera skarpladdade vapen och narkotika. Dessutom kunde polisen hitta fastmonterade kameror som det inte fanns tillstånd för.

En provmedlem i Hells Angels greps och begärdes häktad för grovt vapenbrott. Åklagaren avförde dock snart misstankarna mot mannen, som släpptes på fri fot.

Nu står mannen dock åtalad för ringa narkotikabrott efter att ha ertappats med en mindre mängd kokain vid tillslaget, ett brott han erkänt.

Kokainet förvarades i locket till en snusdosa.

– Jag skickade ett strafföreläggande till honom (en typ av dom utan rättegång med böter som påföljd, reds.anm) men han tyckte det var för dyrt. Då åtalade jag på handlingarna, berättar åklagaren Daniel Gustafsson vid Göteborgs åklagarkammare.

Vapengömma i Dalsland

Anledningen till att polisen slog till mot Hells Angels lokaler var att man tidigare samma dag hade hittat en vapengömma i Dalsland. 

Man kunde säkra ett hagelgevär, en automatkarbin, en pistol och två kulgevär. Vapnen försvann vid en stöld av ett vapenskåp i Strömstad några månader tidigare.

En medlem i Hells Angels undergruppering Red and White Crew, som också befann sig vid klubblokalen, greps och häktades misstänkt för inblandning i vapenfyndet i Dalsland.

I det ärendet blev det fällande dom på 3,5 års fängelse för Red and White Crew-medlemmen. Han dömdes bland annat för grovt vapenbrott och häleri, vilket han i stora delar erkände.

Ett av vapnen som hittades i Dalsland.Foto: POLISEN
Ett av vapnen som hittades i Dalsland.Foto: POLISEN
Ett av vapnen som hittades i Dalsland.Foto: POLISEN

Rätten fastslog i domen att ”det framstår som uteslutet att (mannens) innehav av vapnen skulle vara för annat ändamål än användning i organiserad kriminell verksamhet, varvid hans påstående att han anskaffat vapnen endast på grund av sitt allmänna intresse för vapen kan bortses från”.

– En sådan här organisation lever på sitt våldskapital och vapen är en förutsättning för att man ska ha våldskapital, kommenterade vice chefsåklagaren Daniel Edsbagge målet efter att mannen häktats.

Köpte fastigheten 2016

Vapnen som hittades i Hells Angels klubblokal – en pistol och en revolver med tillhörande ammunition – har ingen person kunnat knytas till och ärendet lades ned.

Hells Angels Goth Towns klubblokal i Skepplanda ligger mitt bland villor och fotbollsplaner. Det var två fullvärdiga Hells Angels-medlemmar som köpte fastigheten i slutet av 2016. Kommunledningen var själva ovetande om vilka som köpt fastigheten som tidigare var ett gästgiveri. Det var först efter tips man blev varse om att det var Hells Angels som var köpare. Summan låg på 1,3 miljoner och formellt var det en ideell motorförening som stod som köpare.