Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lärare tog stryptag på elev: ”Strypsex är nice”

I samband med ett betygssamtal misstänks gymnasieläraren ha erbjudit sin elev högre betyg i utbyte mot sex. Nu åtalas mannen för sex fall av sexuellt ofredande mot elever.
Gymnasieläraren har åtalas vid Uddevalla tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Obs: Genrebild.
Foto: Thomas Karlsson / DN TT NYHETSBYRÅN

Gymnasieläraren beskrivs som engagerad, rolig, pedagogisk och kompetent. Men enligt det åtal som nyligen väckts vid Uddevalla tingsrätt hade han också en annan sida.

Flera unga kvinnor vittnar om ett gränslöst beteende, grova skämt och sexuell utpressning. I förhör berättar en tidigare elev om vad mannen ska ha svarat när hon frågade vad hon kunde göra för att få upp sina betyg.

– Det kan bli svårt. I så fall får vi blanda in sexuella handlingar, ska mannen ha svarat.

Totalt åtalas läraren för sex fall av sexuellt ofredande, riktat mot lika många unga kvinnor.

I förhör beskriver så gott som samtliga målsäganden en populär och duktig pedagog. ”Han var världens bästa lärare”, som en av de unga kvinnorna uttrycker det.

Men såväl de målsägande som flera av deras klasskamrater berättar också att mannen hade en annan och betydligt obehagligare sida. Det handlar om olämpliga kommentarer och sexuella skämt, men också om fysiska närmanden.

Den första anmälan gjordes av en ung kvinna efter att hon under vårterminen på gymnasiets sista år tagit kontakt med läraren för att höra vad hon kunde göra för att höja sitt betyg från ett B till ett A.

– Då sa han ”så som det ser ut nu kommer du landa på ett B”. Jag blev jättestressad. ”Finns det ingenting jag kan göra? Komplettera?” Jag fick då svaret: ”Det kan bli svårt. I så fall får vi blanda in sexuella handlingar”, berättar kvinnan i förhör med polis.

– Jag uppfattade honom som obehaglig. Allvarlig. Kan man säga belåten? fortsätter hon.

”Strypsex är najs”

Rektorn på skolan informerades om händelsen, men det skulle dröja två månader innan denne agerade. Det slås fast i en utredning som kommunens skolförvaltning senare gjort.

”Förvaltningens utredning visar också på stora brister i hanteringen och den redogörelse som rektor lämnat kan inte definieras som en utredning”, står det att läsa.

Ryktet om anmälan spred sig dock bland skolans elever, nuvarande som tidigare, och fler och fler trädde fram och berättade om lärarens påstådda beteende.

Vid ett tillfälle ska mannen ha smekt en elev på ryggen under hennes tröja, vid ett annat uppges han ha berättat vilka sexställningar han gillade. Han ska också ha gett kommentarer om vems rumpa som var mest vältränad, uttryckt sig gillande om en urringad tröja och berättat om sexleksaker han köpt till sin fru.

Men anklagelserna är fler än så. I förhör berättar en av kvinnorna om ett tillfälle då hon låg och vilade sig på en soffa i skolans korridor.

– Han går förbi och tar stryptag. Inte hårt, men han tog runt min hals. Jag sa ”vad fan gör du, du kan inte strypa mig”. Då sa han ”strypsex är najs”.

Hon förklarar senare varför hon inte gjorde någon anmälan.

– Jag ville inte göra en grej av det, jag tyckte mycket om honom som människa bortsett från allt detta. Vi försökte se det som att han skämtade.

”Jag kan olla dig”

Att mannen skämtade mycket bekräftas av flera av kvinnorna, men också att skämten ofta gick över gränsen. En av kvinnorna berättar för polisen om ett sådant tillfälle.

– NN (mannens namn, reds. anm.) kom fram till mig och stod cirka en meter ifrån mig och tittade mig i ögonen och sa: ”Hade du inte haft pojkvän så hade jag ollat dig”. Så gick han runt mig bakom bänken och tittade konstigt på mig.

Mannen nekar till alla anklagelser, men medger att han vid ett tillfälle nämnt ordet ”olla”. Man hade en sådan jargong i klassen, hävdar han. 

– Eleven pekade finger åt mig och sa att ”du kan inte äga mig” och skrattade. Då sa jag att ”jag kan olla dig”, säger han i förhör. 

Förhörsledaren frågar vad han menade med det.

– Betydelsen att olla någon, så är det av betydelsen, ”ha, jag äger dig”, svarar han.

Sedan de misstänkta brotten blev kända har mannen haft anpassade arbetsuppgifter, och inte jobbat i direkt kontakt med elever. När läraren åtalades beslutades det att han ska stängas av fram till den 20 oktober.

I en överenskommelse med kommunen har skolans tidigare rektor avslutat sin anställning, med ett avgångsvederlag på 680 000 kronor.

SE MER:

Rån, misshandel och sexualbrott • Brå:s statistik över anmälningarna