Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW:s kritik: ”Samhället borde ta sitt ansvar”

Robin Dahlén och Christian Karlsson.
Foto: NOELLA JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Christian Karlsson.
Foto: NORA LOREK

I veckan kom beskedet att det inte blir något skadestånd för de felaktigt utpekade bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén i Kevin-fallet.

Leif GW Persson, som kallar beslutet från JK ”olyckligt”, vill se att regeringen betalar ut skadestånd till bröderna.

– Det är bara att hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och gör det, säger han i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

För 22 år sedan hittades fyraårige Kevin död i Arvika.

Efter att bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén, då fem respektive sju år gamla, pekats ut som gärningsmän har de fått leva med stämpeln som mördare under hela sin uppväxt.

Men i maj 2017 återupptogs förundersökningen av åklagare Niclas Wargren efter granskningar i SVT och DN där nya uppgifter framkom om fallet som pekade mot att bröderna inte kunde anses vara skyldiga.

2018 kom åklagaren med sitt beslut där bröderna slutligen friades från alla misstankar. Enligt åklagaren kan Kevins död ha varit en olycka.

I slutet av juni i år begärde bröderna ett skadestånd för sin berövade barndom på tio miljoner kronor vardera.

De två bröderna Robin och Christian, som då var fem respektive sju år, pekades ut som Kevins mördare 1998.
Foto: NORA LOREK

”De har blivit utsatta”

I veckan kom beskedet från justitiekanslern: Bröderna nekades skadestånd med hänvisning till preskribering.

– Jag är både chockad och besviken, sa Christian Karlsson då till NWT.

– Det här var en stor besvikelse. Framför allt är vi väldigt förvånade över utfallet eftersom man uttrycker sig som att det här ska vara preskriberat, sa advokat Slobodan Jovicic, som företräder en av bröderna, till TT.

Enligt justitiekanslern finns det dock en chans kvar för bröderna, då regeringen kan besluta om ersättning ”ex gratia”, det vill säga nåd.

Det är något kriminologiprofessorn Leif GW Persson, som kallar situationen för ”mycket olyckligt”, hoppas på.

”Hoppas de tar sitt förnuft till fånga”

I TV4:s ”Nyhetsmorgon” säger han:

– Det är bara att hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och gör det, säger han i tv-programmet på söndagen.

Leif GW Persson.
Foto: OLLE SPORRONG

Leif GW Persson, som även tidigare varit kritisk mot den polisutredning som gjordes efter Kevins död, menar också att samhället står skyldigt till att ha utsatt de två utpekade bröderna under deras barndom.

– De har onekligen blivit utsatta. Två små barn, av samhällets polis och åklagare, har utsatts för ett övergrepp i tidig barndom. Det har påverkat deras liv på ett mycket påtagligt sätt negativt. Där tycker jag att samhället borde ta sitt ansvar, säger Leif GW Persson i ”Nyhetsmorgon”.

Detta har hänt

* 16 augusti 1998: Kevin, 4 år, hittas död. Hans kropp ligger på en lastpall vid Kyrkvikens strand i Arvika.


* Oktober 1998: Efter ett trettiotal polisförhör erkänner de två bröderna, som vid tillfället var fem och sju år gamla, enligt polisen att de har misshandlat Kevin till döds. 


* November 1998: Under en presskonferens konstaterar polisen i Arvika att ”alla frågetecken är uträtade” och fallet löst. Pojkarna överlämnas till de sociala myndigheterna.


* April 2017: DN och SVT granskar fallet och det framkommer nya uppgifter som pekar på att bröderna inte varit skyldiga till Kevins död, bland annat då de ansågs ha pressats för hårt i förhör med polisen.

* Maj 2017: Förundersökningen kring Kevins död återupptas av åklagare Niclas Wargren. 


* Mars 2018: Bröderna frias från alla misstankar och utredningen läggs ner. Åklagaren Niclas Wargren skrev i sitt beslut att de inte ens var närvarande på platsen när Kevin dog och att allt tyder på att det var en olycka som var dödsorsaken.