Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW om Wilmas mördares chans i Högsta domstolen

Hovrätten sänkte livstidsstraffet för Wilma Andersson mördare.
Leif GW Persson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Wilma Anderssons mördare Tishko Ahmed har överklagat sin hovrättsdom till Högsta domstolen.

Men Leif GW Persson tror inte att HD kommer att ta upp fallet.

– Det är mycket sällan man prövar sådana här ärenden – en gång på tio kanske, säger GW i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Wilma Andersson.
Foto: EFTERLYST / TV3

Det har gått ett år sedan 17-åriga Wilma Andersson från Uddevalla försvann. 

Kort efter försvinnandet riktades misstankar mot hennes dåvarande pojkvän Tishko Ahmed, 23, och efter en lång utredning dömdes han i tingsrätten till livstids fängelse för mordet på Wilma. Han överklagade domen till hovrätten som i sin tur rev upp tingsrättens dom och valde att tidsbestämma straffet till 18 år. Hovrätten ansåg att pojkvännen låg bakom brottet men att man inte kunde bevisa att omständigheterna kring brottet ”varit så synnerligen försvårande att det finns skäl för livstids fängelse”.

Nu har Tishko Ahmed valt att överklaga hovrättsdomen till Högsta domstolen. Men kriminologiprofessorn Leif GW Persson tror inte att den före detta pojkvännens utsikter för en prövning är särskilt goda.

Tishko Ahmed dömdes för mordet på Wilma Andersson.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

”Den uppfattningen delar inte jag”

– Hovrätten har gjort en samlad bedömning av omständigheterna i samband med det här brottet – de omständigheter som låter sig bevisas. Vad försvarets invändning går ut på är att i och med att man inte har kunnat fastställa någon konkret dödsorsak, så kan man inte döma någon för mord – men den uppfattningen delar inte jag, säger GW i ”Nyhetsmorgon” i TV4 och utvecklar: 

– Det är inte så att hovrätten för västra Sverige har avgett en dom som strider mot svensk lag utan det är tolkningsfrågor som det här kokar ner till. Jag tror inte att HD, dit det nu är överklagat av både Wilmas familj (som yrkat på livstids fängelse) och den dömde, kommer att pröva det här utan den (domen) kommer nog att vinna laga kraft så småningom, någon gång efter nyåret.

Leif GW Persson avslutar resonemanget:

– Det är mycket sällan man prövar sådana här ärenden, en gång på tio kanske, så allt talar för att hovrättens dom kommer att stå fast.

TV: Kammaråklagaren om hovrättens dom mot Tishko Ahmed

Tishko Ahmed, 23, dömdes i tingsrätten mot sitt nekande till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Wilma Andersson. Här kommenterar Jim Westerberg hovrättens dom