Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW om Tishko Ahmeds sänkta straff: ”Anade”

Hovrätten sänkte livstidsstraffet för Tishko Ahmed.
Wilma Andersson, 17, försvann i november i fjol.
Foto: EFTERLYST / TV3

Hovrätten dömde Tishko Ahmed, 23, till 18 års fängelse för mordet på Wilma, 17.

Med det sänkte de tingsrättens livstidsdom.

Enligt Leif GW Persson kom det inte som någon överraskning.

– Man anade nog att det skulle sluta där ändå, säger han i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Domen från hovrätten kom i fredags. Där förkunnades att Tishko Ahmed, 23, döms till 18 års fängelse för att mördat 17-åriga Wilma Andersson.

I skuldfrågan fastställde de tingsrättens dom, men däremot sänkte de straffet på så sätt att de ändrade livstids fängelse till 18 år.

Tishko Ahmed, 23, dömdes i hovrätten till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefrid.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

I ett pressmeddelade skrev hovrätten bland annat att ”en del av gärningsbeskrivningen som rör arten av det våld som lett till hennes död inte är styrkt”.

– Hovrätten har resonerat på sitt sätt och jag accepterar det, även om jag tycker att vi staplade upp försvårande moment, kommenterade åklagare Jim Westerberg då.

GW: ”Detaljer som skiljer”

Domen togs på söndagen upp i TV4:s ”Nyhetsmorgon” där kriminologiprofessorn Leif GW Persson medverkade.

Han menade att hovrättens bedömning inte kom som en överraskning.

– Nej, det gjorde nog inte det faktiskt. Man anade nog att det skulle sluta där ändå. Det var vissa omständigheter i samband med den här gärningen som är svåra att styrka. Där intog hovrätten för västra Sverige … de valde en mer, vad ska vi kalla det för, rättssäker linje. Att detta gick verkligen inte att leda i bevis bortom rimligt tvivel. Det är detaljer som skiljer, säger GW Persson i programmet.

Leif GW Persson var inte överraskad över att hovrätten strök tingsrättens livstidsdom och i stället utdömde tidsbestämt straff för Tishko Ahmed.
Foto: OLLE SPORRONG

Kriminologiprofessorn understryker att hovrätten inte tummat på lagstiftningen, utan att de som han uttrycker det ”varit väldigt strikta”.

– I det här fallet, om jag nu hade suttit som domare i hovrätten, håller jag inte för osannolikt att jag hade avgett den här domen. Inte med nån större glädje, eftersom jag tror att det som hänt är betydligt värre än de lämnar öppet för. Men jag tror nog att jag hade hamnat där ändå, i kraft av hur lagstiftningen ser ut och hur den dömande verksamheten ska skötas.

Försvann förra året

Det var i november i fjol som Wilma Andersson, 17, försvann i Uddevalla.

Tusentals frivilliga deltog i sökinsatser efter henne, samtidigt som misstankarna snabbt riktades mot hennes expojkvän Tishko Ahmed.

Senare gjordes ett fynd i hans bostad som gjorde att det kunde uteslutas att Wilma var vid liv. Hennes huvud låg i en väska i en garderob.

Övriga delar av kroppen har fortfarande inte hittats.

Tishko Ahmed har konsekvent nekat till att ha haft något att göra med Wilma Anderssons död.

Se också:

Tishko Ahmed, 23, dömdes i tingsrätten mot sitt nekande till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Wilma Andersson. Under fredagen föll hovrättens dom.
Wilmas mördare ville frias helt – får 18 års fängelse
Under torsdagens avslutades hovrättsförhandlingen mot Tishko Ahmed.