Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW om misstänkta giftmordet på Stefan: ”Varningsflaggor”

Statistik – brott i Västsverige.
64-årige Stefan dog under mystiska omständigheter.Foto: Privat
Leif GW Persson tror inte att fallet kommer leda till åtal.Foto: TV4/BROTTSJOURNALEN

Stefans barn misstänker att en förgiftning kan ligga bakom hans död, men polisen lade ned utredningen.

Efter en granskning i SvD och en överklagan från barnen återupptogs förundersökningen om mord.

Men Leif GW Persson tror inte att fallet kommer leda till åtal – trots flera ”varningsflaggor”.

– Jag är rädd för att det tåget kan ha gått, säger GW i ”Brottsjournalen” i TV4.

64-årige Stefan från Skövde larmade själv ambulans efter att han upplevt illamående, fått svårigheter att andas, kräkts och fått kraftig huvudvärk den 27 augusti 2018.

På akutmottagningen kunde läkarna konstatera att han hade livshotande värden.

Tolv timmar senare avled han.

Läkaren skrev i journalen att man betraktade dödsfallet som ”närmast oförklarligt”. Men efter att kroppen obducerats kom rättsläkaren fram till att Stefan dog av naturliga orsaker, till följd av en hjärtinfarkt och lunginflammation.

En överläkare i Stockholm var av annan uppfattning, varpå ytterligare tester utfördes. Då framkom onormalt höga halter av arsenik i Stefans blod. Men Rättsmedicinalverket i Linköping menade på att halten arsenik var av naturlig mängd.

För ett par veckor sedan återupptogs dock förundersökningen om mord. ”Det finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts”, skrev åklagaren Mikael Björk i beslutet.

Leif GW: ”Gått för lång tid”

Men Leif GW Persson tror inte att fallet kommer leda till åtal och en fällande dom. Det säger han i ”Brottsjournalen” i TV4.

– Jag tror att det är för svårt och det har gått för lång tid. Hade man gått på det från start så utesluter jag inte att man hade fått underlag för ett åtal, säger Leif GW Persson i programmet och fortsätter:

– Vid åtal, speciellt när det kommer till fall som handlar om mord, så måste vi ställa mycket höga krav på bevisningen. Jag är rädd för att det tåget kan ha gått. Men det hedrar rättsapparaten att de nu gör ett gediget försök.

Leif GW Persson tror inte att fallet kommer leda till åtal.Foto: TV4/BROTTSJOURNALEN

Stefans barn – tillsammans med flera experter – menar att mängden arsenik kan ha varit större när Stefan dog jämfört med det blodprov som gjordes först åtta dagar senare. Något som skulle kunna innebära att han blev arsenikförgiftad.

Höga doser

De får medhåll av Leif GW Persson.

– Arsenik har snabb halveringstid, halten minskar naturligt efter döden. Det gör att doserna man sen hittar när man gör den rättskemiska undersökningen i samband med obduktionen inte är uppseendeväckande höga, men de är höga. Det hör till saken.

På frågan från programledaren Jenny Strömstedt om de andra omständigheterna i fallet, svarar GW:

– Det finns rent polisiära omständigheter som ligger utom det rent medicinska, förklarar GW i programmet, och syftar på att det funnits personer i Stefans närhet som vistades med honom i samband med att han blev dålig.

Varningsflaggor

GW fortsätter:

– Efter dödsfallet så har vederbörande gjort ett antal saker som är varningsflaggor, begärt att kroppen ska kremeras omgående och velat ta ut försäkringspengar. 

Chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm, som fattade beslutet om att lägga ned den ursprungliga förundersökningen, har dock sagt till GT att han står fast vid beslutet, även efter att ha gått igenom Stefans barns överklagan.

”Brottsjournalen” sänds klockan 21 på tisdagar i TV4. Programmet går också att se i TV4 Play.

Stefan dog på Skaraborgs sjukhus i Skövde.Foto: ROBIN ARON