Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW: ”Klockren stöld – ska inte vara polis”

GT:s avslöjande om misstänkta stölder på polishuset tas på tisdagen upp i TV4:s ”Brottsjournalen” med Leif GW Persson.
Bilderna från lådorna i polishusets källare visar hur det slängs allt från dyrare verktyg till brytverktyg och en leksakspistol.
Foto: PRIVAT

På klippet syns polisens gruppchef rota i lådan för beslagtagna gods.

GT:s avslöjande om misstänkta stölder på polishuset tas på tisdagen upp i TV4:s ”Brottsjournalen” med Leif GW Persson.

– Det är klockren stöld och då ska man inte vara polis, säger han i programmet.

”Lyckan total”. Så skrev en gruppchef i ett internt meddelande sedan han, enligt uppgift, tagit en tigersåg. Han har senare påstått att det var ett skämt.

GT har i en rad artiklar avslöjat brister i Göteborgspolisens beslagshantering och misstänkta interna, systematiska stölder.

I en intern chatt framkommer hur poliser på polishuset i city skrev om misstänkta stölder.

”Jag lägger pax på en muttermaskin om någon får syn på en, gött när vinterdäcken skall på”, skrev en polis.

I ett filmklipp som GT tagit del av syns också hur en gruppchef, klockan 03.17 på natten, står och rotar i lådan med gods beslagtagna från misstänkta brottslingar.

”När jag rotade den gången hittade jag en milwaukee tigersåg. Lyckan var total.”, skrev gruppchefen i den interna chatten.

Foto: PRIVAT

Flera poliser har vittnat

De interna meddelandena har av de utpekade poliserna och polisledningen sagts vara ”olämpliga” men ”ett skämt”. Flera poliser har dock för GT vittnat om omfattande stölder från de beslagtagna godsen.

På tisdagskvällen togs GT:s avslöjande upp i ”Brottsjournalen” i TV4 med kriminologiprofessorn Leif GW Persson.

– Sättet att uttrycka sig är mycket olämpligt, men att göra det (som visas i GT:s film, reds. anm.) är klockren stöld och då ska man inte vara polis, säger han i programmet.

Han fortsätter:

– Polisen polisierar kanske i storleksordningen 100 000 personer per år. De avvisiteras. Där hittar man allt möjligt: knark, pengar, skärslipor och så vidare. Så fort det kan kopplas till brottslig verksamhet tar man det i beslag och det hamnar sedan hos polisen. Där är det tyvärr så att det är ett icke ringa svinn på de här prylarna. Det är mycket illa.

”Det är klockren stöld och då ska man inte vara polis”, säger Leif GW Persson.
Foto: TV4/BROTTSJOURNALEN

Förundersökning inledd

Teodor Smedius, chef för citypolisen, gjorde genast en anmälan då GT började ställa frågor om uppgifterna. Ärendet lades dock omgående ned.

Men på tisdagsmorgonen inleddes en förundersökning av åklagare Lena Kastlund. Hon har inte gått att nå för en kommentar.

– Grejen är att man klarar aldrig upp det här. Det är så pass allmän tillgång till det, plus att viljan att klara upp det tycks inte vara så där total. Avskrivningsbeslut är mer eller mindre legio, säger Leif GW Persson i ”Brottsjournalen”.

Fotnot: ”Brottsjournalen” visas på tisdagar klockan 21.00 i TV4 och på TV4 Play.

TV: Här rotar polischefen i godslådan

Film visar: Här rotar polischefen runt i godslådan.