Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW: Fick fängelse för att offret var en polis

17-åringen är dömd till åtta års fängelse.
Andreas Danman, 33, sköts ihjäl i tjänsten.
Foto: Hilda Frankki / SMÅLANDSPOSTEN

En 17-åring har dömts till åtta års fängelse för mordet på polismannen Andreas Danman.

Leif GW Persson menar att straffet inte blivit fängelse om offret inte hade varit en polis.

– Då har jag väldigt svårt att se att han skulle ha dömts till fängelse, då hade det nog blivit den vanliga ungdomsvården, säger han i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

I fredags föll domen mot den 17-åring som var misstänkt för att ha skjutit ihjäl polisen Andreas Danman i Biskopsgården i somras.

Straffet blev åtta års fängelse för mord och ett mordförsök, trots gärningsmannens låga ålder.

– I det här fallet är omständigheterna så försvårande att mordet i sig skulle ge livstids fängelse för en vuxen person och därtill kommer mordförsöket. Sluten ungdomsvård är då inte tillräckligt ingripande utan påföljden ska bestämmas till fängelse, kommenterade rättens ordförande Göran Lundahl.

GW: En ovanlig dom

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson menar att domen är ”mycket ovanlig”, eftersom det ska finnas starka skäl att överge praxis.

Han säger sig samtidigt tro att straffet för 17-åringen blev hårdare eftersom offret var en polis, trots att det inte borde vara så.

– Det ska inte vara det. Offren ska i så måtto bedömas lika utifrån gärningen, och det här är ett mord, säger Leif GW Persson i programmet.

Leif GW Persson.
Foto: TV4

Han fortsätter:

– Jag tror ju ändå att det hade gjort det, faktiskt. Anta att hans offer hade varit en av de där som han var ute efter. Då har jag väldigt svårt att se att han skulle ha dömts till fängelse, då hade det nog blivit den vanliga ungdomsvården.

På en fråga om det faktum att det var en polis som mördades kan ha påverkat valet av fängelse som påföljd sa 17-åringens advokat Hans Palm i samband med domen:

– Nej, det tror jag inte. Oavsett vem det var som satt på den mopeden så hade det nog blivit samma utfall.

”Han måste sett”

Göteborgs tingsrätt menar i domen att det inte kunnat bevisas att 17-åringen uppfattade att den han sköt mot var en polis, även om Andreas Danman vid tillfället bar uniform med polismärken på båda axlarna.

Leif GW Persson håller inte med.

– Han måste sett att det var en polisman i uniform. Varför skjuter han på honom? Jo, han skjuter på honom för att han inte vill bli gripen, naturligtvis. Det är därför han skjuter på honom, säger han i ”Nyhetsmorgon”.

Han tror inte heller att den här fängelsedomen kommer att ha någon avskräckande effekt på unga gärningsmän.

– Nej, jag tror faktiskt inte det. Skillnaden mellan de fyra år han hade fått inom ungdomsvården och de dryga fem som han nu får är inte så påtaglig. I ungdomsvården har man nämligen inga rabatter, så får man fyra år så sitter man fyra år, säger Leif GW Persson i ”Nyhetsmorgon”.


Se också: