Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW: Detaljen som fällde Hells Angels-mördarna

Leif GW Persson i ”Brottsjournalen” i TV4.Foto: TV4/BROTTSJOURNALEN
Leif GW Persson i ”Brottsjournalen” i TV4.Foto: TV4/BROTTSJOURNALEN
Kriminologiprofessorn Leif GW Persson.Foto: OLLE SPORRONG

Ett buntband, en presenning – och en kofot.

Här är detaljen som fällde de livstidsdömda Hells Angels-mördarna Casper van Doorn Kristiansen och Runar Spjötvold, enligt Leif GW Persson.

– Rättsläkaren gör det korrekta påståendet att slår man en person i huvudet på det här viset behöver det inte bli blod på själva slagredskapet, säger han i TV4:s ”Brottsjournalen”.

Varje vecka analyserar kriminologiprofessorn Leif GW Persson aktuella och äldre brottsfall i ”Brottsjournalen” i TV4. I det senaste avsnittet, som sändes i förra veckan, gick han igenom det uppmärksammade mordet på en medlem i Hells Angels i Karlstad.

Mordet begicks vintern 2017 men det var först i våras som fallet avgjordes i hovrätten. Den högt uppsatte medlemmen Casper van Doorn Kristiansen, 35, och provmedlemmen Runar ”Brore” Spjötvold, 36, dömdes till livstids fängelse för mordet efter att tidigare ha friats i tingsrätten.

Casper van Doorn Kristiansen är dömd till livstids fängelse.Foto: Polisen
Runar ”Brore” Spjötvold är dömd till livstids fängelse.Foto: Polisen

GW: Kofoten avgörande

Leif GW Persson förklarar i programmet hur det kommer sig att den första instansen friade medan den andra fällde. Han fäster särskilt vikt vid kofoten, redskapet som offret blev slagen med innan han ströps med ett buntband och virades in i en presenning utanför HA-gården i Karlstad.

– Det som väcker viss undran och tvivel i tingsrätten är att det finns DNA från en av de åtalade, rikligt med DNA på kofoten, men man hittar inget blod på kofoten och då bedömer rättsläkaren som osannolikt att den kommit till användning, säger Leif GW i ”Brottsjournalen” och fortsätter:

– Men i nästa skede i hovrätten kommer det in en annan rättsläkare som gör det korrekta påståendet att slår man en person i huvudet på det här viset behöver det inte bli blod på själva slagredskapet. I hovrätten tycker man att man fått ordning på den bristen, hade samma rättsläkare varit vittne i tingsrätten hade de sannolikt blivit dömda där. Jag är lite förvånad över den första rättsläkarens yttrande, för det här är ganska väl känt inom rättsmedicin.

Mobiltrafiken upphörde

Men det var inte enbart bevisningen kring kofoten som var avgörande. Även annan bevisning talade för de nu dömda männens skuld, enligt GW.

– Det finns en massa (bevis). Man har kartlagt dem när föremålen har inköpts och sedan har man gjort den vanliga mobilspaningen. En omständighet man trycker på är att mobiltrafiken mellan de båda åtalade – under de här aktuella timmarna med transport dit, mordet, förpackningen och sedan att avvika därifrån – den upphör helt och hållet, säger Leif GW Persson i ”Brottsjournalen”.

Mordplatsen: Hells Angels-gården i Karlstad.Foto: JONATHAN BERNTSSON

Samtidigt utesluter polisprofessorn inte att en tredje gärningsman kan ha varit inblandad.

– Det enda som kan vara grund för ett frågetecken, eller kanske är ett frågetecken är att det skulle ha funnits ytterligare en person på det här stället. Men det har man inte lyckats hitta någon.

En unik dom

Morddomen är unik då det är första gången i Sverige som ett internt mordmål inom Hells Angels – där både offer och förövare är medlemmar – har klarats upp.

Sedan tidigare finns fall där medlemmar försvunnit och antas vara mördade av klubben eller på uppdrag av klubben. Samt fall begångna mot andra, med Hells Angels-medlemmar som förövare.

Casper van Doorn Kristiansen och Runar ”Brore” Spjötvold förnekar brott. De överklagade via sina advokater hovrättens dom till Högsta domstolen, som inte beviljade prövningstillstånd. Domen har därmed vunnit laga kraft och männen avtjänar sina fängelsestraff på anstalterna Hall respektive Kumla.

Nästa avsnitt av ”Brottsjournalen” sänds i TV4 under tisdagskvällen.

Kofoten som användes vid mordet.Foto: POLISEN

Tre viktiga bevisföremål i utredningen

Kofoten: Ett av mordvapnen och en avgörande punkt för fällande dom i hovrätten. Kofoten innehöll stora mängder DNA från en av de dömda mördarna. Mordoffret hade sårskador i bakhuvudet som kunde knytas till en kofot. 

 

Buntbandet: Efter misshandeln med kofoten blev Hells Angels-mannen strypt med ett buntband som drogs runt hans hals. Den ene av mördarna köpte dagen innan mordet buntband av samma slag som användes vid mordet.

 

Presenningen: Den döda kroppen, avklädd till kalsongerna, virades slutligen in i en presenning i ett desperat försök att dölja kroppen, som senare hittades på Hells Angels-gården i Karlstad.