Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW: ”Är naturligtvis ett svaghetstecken”

Det här har hänt i Wilma-fallet.
Wilma Andersson försvann i Uddevalla i mitten av november förra året. Polisen misstänker att hon mördats.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Wilma Anderssons pojkvän sitter häktad misstänkt för mord.Foto: Privat
Polis, militär och tusentals frivilliga sökte efter Wilma. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det var ett stort sökpådrag efter försvunna Wilma runtom i Uddevalla.Foto: ALEX LJUNGDAHL

I drygt tre månader har den 22-årige pojkvännen suttit häktad misstänkt för att ha mördat Wilma Andersson i Uddevalla.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson beskriver bevisläget mot mannen som ”komplicerat” – och om att åklagaren menar att det lär dröja ytterligare en och en halv månad innan utredningen är klar säger han:

– Det är ett svaghetstecken naturligtvis.

Det har gått drygt tre månader sedan 17-åriga Wilma Andersson försvann i Uddevalla. Anmälan kom in till polisen den 17 november – när ingen hade sett till henne på tre dagar.

I det stora sökandet som följde – med tusentals frivilliga, militär och polis – hittades en kroppsdel som uteslöt att Wilma längre är i livet.

Några liknande fynd har därefter inte gjorts i utredningen, men polisen gör inte längre några aktiva sökningar. Kommer det in tips så följs de upp.

Pojkvännen nekar till brott

Wilma Anderssons pojkvän misstänks ha mördat henne. Han nekar dock till alla misstankar som riktas mot honom och försvarsadvokaten Beatrice Rämsell menar att det inte går att slå fast hur Wilma dog, och att det då inte heller går att bevisa att hon mördats.

På onsdagsmorgonen uttalade sig kriminologiprofessorn Leif GW Persson om fallet i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

– Där är också bevisläget komplicerat. Wilma blir förmodligen mördad samma kväll i pojkvännens bostad där de vistas oftast, säger GW i ”Nyhetsmorgon”.

Pojkvännen sitter häktad fram till mitten på mars, då åklagaren Jim Westerberg med största sannolikhet kommer begära honom omhäktad.

Åklagaren tror att utredningen ska vara klar och åtal väckt fram mot mitten på april. Han väntar bland annat på fler svar från Nationellt forensiskt centrum, NFC. 

De inblandade är belagda med yppandeförbud och utredningen omgärdas av hög sekretess, och har fått så kallat dubbelt åtkomstskydd.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson menar att bevisläget är komplicerat.Foto: OLLE SPORRONG

GW om utredningen: ”Svaghetstecken” 

Att datumet för åtal skjuts upp ser Leif GW Person inte som något positivt i utredningen.

– Det är ett svaghetstecken naturligtvis. Det bästa är om du hittar en kropp och att du på kroppen hittar naturliga tecken på att personen blivit mördad, och att det hela kan kopplas ihop med den misstänkte. Det är naturligtvis det ideala, säger han i” Nyhetsmorgon”.

Beatrice Rämsell är advokat till den misstänkte. Hon delar Leif GW Perssons bild. 

– Det har jag sagt hela tiden, att utredningen måste speedas upp. De sades från olika håll att det kunde ta upp mot tio-elva månader upp mot ett år. Det är oerhört hårt mot en ung person som är tidigare ostraffad. Då kan man inte ha den arbetshorisonten. Men det har åklagaren lyssnat på och arbetar på ett annat sätt, säger hon och fortsätter:

– Jag önskar att det gick fortare men vissa saker går nog inte att göra fortare och det får vi avvakta. 

Jim Westerberg är åklagare i fallet. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Åklagaren planerar att väcka åtal 

Vad gäller teorin om att pojkvännens bostad skulle vara platsen där Wilma bragdes om livet säger Rämsell:

– Det har jag ju hört tidigare, det är ju också åklagarens teori. Men jag har inte sett materialet från undersökningen av lägenheten men jag har ingen uppfattning jag kan prata om med anledning av förundersökningssekretess och yppandeförbud.

GT har utan framgång sökt Jim Westerberg. Under helgen som gick sa han:

– Det blir absolut en ny häktningsperiod. Vi väntar in ett antal analyssvar från NFC, men min ambition är att väcka åtal inom en månad därefter, så då hamnar vi i mitten av april.

Han berättade också om att de inte längre söker aktivt i utredningen och att de inte vet var resten av kroppen finns.

– Men det är inte alls säkert att kroppen ligger i vatten. Den kan vara nedgrävd eller ha dumpats på land, uppger Westerberg.

Förutom pojkvännen är två andra personer misstänkta i ärendet: Hans far och en kvinna i hans närhet. De är inte frihetsberövade, men utreds för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden.

TV: Minnesceremoni för Wilma Andersson

Minnesceremoni i Uddevalla för Wilma, 17.