Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greps på begäran av dansk polis – har häktats

Männen häktades i Göteborgs tingsrätt. Bilden är en arkivbild Foto: ANDERS YLANDER

De två män som varit anhållna i Göteborg i en utredning som bedrivs av dansk polis har på tisdagen häktats, skriver SVT Nyheter Väst. 

– Det var väntat. Huvudregeln i den här typen av ärenden är att man ska vara häktad i avvaktan på att man ska överlämnas till ett annat land för lagföring, säger Mats Sällström, åklagare, till SVT.

De kommer nu begäras utlämnade.

Tillslagen skedde under helgen – i Danmark och i Göteborg – på båda ställena greps tre personer.

I Göteborg släpptes en på fri fot och två anhölls och häktades på tisdagen vid Göteborgs tingsrätt, skriver SVT Nyheter Väst.  

De båda misstänkta häktas med anledning av att det finns en dansk arresteringsorder, de är inte misstänkta för något brott i Sverige.

– Det var väntat. Huvudregeln i den här typen av ärenden är att man ska vara häktad i avvaktan på att man ska överlämnas till ett annat land för lagföring, säger åklagaren Mats Sällström, till SVT. 

Nekar till misstankarna 

En av männen har godkänt att bli överlämnad och kommer få åka dit om ett par dagar – den andre ska nu utredas. 

– Där ska rätten inom 14 dagar från i lördags ta ett beslut om överlämnande, så det kommer att gå rätt fort i båda fallen, säger Sällström till SVT Nyheter Väst.

Mannen som inte ville godkänna ett överlämnade ville efter att domstolen sagt sitt och han häktades prata med polisen 

– Jag har ingenting med det här att göra, sa han under tiden som han var på väg ut ur salen, enligt SVT.

Den danska polisen är förtegen om vad det handlar om för brottsmisstankar en att det rör sig om ”grov organiserad brottslighet”. 

De båda männen nekar till brottsmisstankarna. 

Sammanlagt fem personer är nu häktade i ärendet, två i Göteborg och tre i Danmark.