Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Granne: Så var Wilmas sista kväll i lägenheten

Teorin: Pojkvännen slog ihjäl Wilma, 17, i sitt vardagsrum
Wilma Andersson blev mördad den 14 november i fjol, enligt åtalet.
Foto: Efterlyst/TV3
23-åringen står åtalad för mord och brott mot griftefriden.

Ett våldsamt skrikande i 15-20 minuter – sedan knäpptyst.

Flera grannar vittnar om kvinnoskrik från den åtalade pojkvännens lägenhet samma kväll som 17-åriga Wilma Andersson tros ha mördats i Uddevalla.

Enligt åtalet mördade den nu 23-årige mannen Wilma Andersson den 14 november i fjol. I stämningsansökan skriver åklagaren att hon mördades ”genom upprepat trubbigt våld, våld som varit av sådan art att det separerat muskelvävnad från hennes kropp”.

23-åringen, Wilmas expojkvän, tillbakavisar alla anklagelser och menar att han inte har något med hennes död att göra. 

En viktig del av åklagarens bevisning mot mannen utgörs av vittnesutsagor från grannar som hörde starka och ihållande kvinnoskrik från mannens lägenhet den aktuella kvällen. 

Det är bland annat så man kommit fram till att Wilma med stor säkerhet dödades det datumet.

– Om vi utgår från det vi vet, med skrik i lägenheten och sådant är teorin att hon dödades den dagen, har kriminalkommissarie Sten-Rune Timmersjö förklarat.

”Blev helt knäpptyst”

I förundersökningen återfinns förhör med flera grannar till 23-åringen som berättar om vad de hörde den där kvällen och vad som de uppfattade var ett bråk. ”Det var skrikande ljud, konstant. Det höll på i kanske 5-10 minuter och sedan blev det helt knäpptyst”, säger en boende.

En annan granne vittnar om att han hörde både en mansröst och kvinnoröst skrika i omkring 15-20 minuter:

”Det sista höga skriket kom från kvinnan och det var högre än alla andra skrik”. 

Grannen bestämde sig då för att det fick vara nog och gick ut i trappuppgången för att knacka på, men då blev det plötsligt tyst, och grannen tänkte att bråket var över och gick tillbaka till sig.

En tredje granne vittnar om skrik, bråk och höga dunsar från lägenheten vid flera tillfällen före datumet som mordet ska ha inträffat.

Den mordmisstänkte mannens bostad spärrades av polis strax efter att han greps misstänkt för mord.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kroppen inte återfunnen

Det kanske enskilt viktigaste beviset mot 23-åringen är fyndet av Wilmas huvud, som hittades förpackat i en väska i hans bostad. Enligt åklagaren styckade mannen kroppen efter mordet och han står därför också åtalad för brott mot griftefriden. 

Resten av kroppen har dock inte gått att finna och polisen tror att gärningsmannen dumpade den på en eller flera platser.

– Jag kan inte stycka en kropp, det är inte jag, ni, det verkar som att ni glömmer bort att det här är en tjej som jag har älskat, säger 23-åringen i förhör med polisen.

Mannens försvarsadvokat Beatrice Rämsell menar att utredningen är bristfällig och inte visar att Wilma faktiskt blev mördad.


Åklagaren om Wilmas mordmisstänkte pojkvän: ”Han har mycket att förklara”