Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborgspolitikerna om upptrappningen av våldet

Konflikten mellan backagänget och Ali khan-nätverket har eskalerat.
En man skadades allvarligt vid skottlossning på Akkas gata under förra veckan.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
På onsdagseftermiddagen pågick en stor polisinsats vid Posthotellet i centrala Göteborg.
Foto: Linda Bergh

Flera skottlossningar, kriminella som upprättar egna vägspärrar och möte mellan gänggrupperingar på hotell i centrala Göteborg.

Utvecklingen de senaste veckorna har fått polisen att upprätta en särskild händelse och polischefen Erik Nord kallar det för ”rött läge”.

– Det är helt oacceptabelt, det är mycket viktigt att samhället visar att vi inte accepterar det här, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Efter en period av relativt lugn i de kriminella gängmiljöerna i Göteborg har en ny konflikt blossat upp mellan Backagänget och delar av släkten Ali Khan.

Enligt uppgifter till GT ska den nu mer intensiva konflikten ha inletts efter att flera skott avlossats mot en grupp personer vid en bensinstation i Bäckebol på Hisingen.

På onsdagseftermiddagen pågick en stor polisinsats vid Posthotellet i centrala Göteborg efter det att företrädare från Ali Khan-nätverket och Backagänget mötts inne på hotellet, enligt uppgift. 

– Det är helt oacceptabelt, det är mycket viktigt att samhället visar att vi inte accepterar det här, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Foto: HENRIK JANSSON

– Det är riktigt illa och fullständigt oacceptabelt, det här är en ny typ av mönster man inte känner till sen innan, med klanstrukturer och vägspärrar, deras beteende undergräver hela rättsstaten och måste bekämpas, säger Jonas Attenius (S), oppositionsråd och gruppledare i kommunstyrelsen.

Daniel Bernmar, vänsterpartistiskt kommunalråd och oppositionsråd i Göteborg, säger att politikerna i Göteborg måste göra det förebyggande arbetet.

– Från kommunens sida är det förebyggande sociala insatser, det handlar om att stärka skolan för att minska rekryteringen. Det absolut viktigaste är att säkra de välfärdsinstitutioner som ger en framtid i något annat än kriminalitet. Det är prioritet ett i alla lägen, säger han. 

”Krävs många åtgärder” 

Jonas Attenius menar att det handlar om det förebyggande arbetet med exempelvis skolan där han menar att satsningar ska ske redan i förskolan. Men att det också handlar om att rusta upp områden, nybyggnationer och att hålla snyggt. Han nämner också trygghetssäkring av fastigheter, att inte tillåta svarta hyreskontrakt och kriminella verksamheter.

– Gårdstensmodellen är en positiv väg fram att importera på andra områden.

– I det akuta läget behövs ordningsvakter och kameror för att öka tryggheten för göteborgarna. Där är vi helt överens med Alliansen. 

Jonas Attenius (S), oppositionsråd och gruppledare i kommunstyrelsen.
Foto: PRESSBILD

Axel Josefsson säger att det finns en enighet till det omfattande åtgärdspaketet som Alliansen lagt fram, där det ska satsas 11 miljarder kronor att få bort de särskilt utsatta områdena till 2025.

Alliansens paket handlar i mångt och mycket om det som Attenius tidigare nämnde, vilket Socialdemokraterna alltså ställt sig bakom.

– Det krävs många åtgärder för att bryta det här. Och inte att förglömmas, satsningen på skolan. Vi har lagt en halv miljard mer på skolan för att ge alla en bra start i livet, säger Josefson. 

Jobbar tätt tillsammans med polisen 

Men i det akuta läget handlar det främst för politikerna att jobba tillsammans med polisen, menar Josefson:

– Vi jobbar ju tätt tillsammans med polisen, det är där vi är nu på lokal nivå. På min nivå får jag kontinuerlig uppdatering av polisen där det finns önskemål om åtgärder från vår sida, och vi hjälper dem att få till det, en sådan sak är ju att vi har utökat antalet väktare och skapa en ökad trygghet för vår egen personal.

Daniel Bernmar nämner förutom skolan också att stötta föreningslivet och lägga resurser på de sociala för att faktiskt kunna ta hand om de ungdomar som hamnar på glid.

Daniel Bernmar vänsterpartistiskt kommunalråd och oppositionsråd i Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF

– Det är problemet kan man säga, utvecklingen går åt fel håll. Det är mindre resurser till socialtjänsten och stora nedskärningar i stadsdelarna på det förebyggande området och stora indragningar på skolorna i nordost, säger Bernmar. 

Bernmar menar att det blåa minoritetsstyret i Göteborg, sedan de tog över makten, lagt nedskärningar på de områden han tidigare nämnt. 

”Tydlig egen självkritik” 

Axel Josefson menar att Alliansen i sin senaste budget inte alls dragit ner, utan tvärtom lagt extra resurser på bland annat skolan.

– Det stämmer inte, vi har inte dragit ner något där. Det är en politisk bildsättning de ofta vill få till. Vi har i stället utökat resurserna våra stadsdelar, säger han- 

Också Attenius nämner att han är kritisk mot den senaste tidens nedskärningar i bland annat skolan. 

Men innan maktskiftet hade Socialdemokraterna makten i Göteborg under en väldigt lång tid, har ni inget ansvar i det?

– Absolut, jag har varit ganska tydlig med egen självkritik allmänt till segregationen. Vi har stora klyftor i vår stad och det är ett misslyckande. Inte bara i skolan och med boende utan möjligheten att komma ut på arbetsmarknaden och lära sig svenska. Integration ytterst. Där behövs göras ännu mer för att minska klyftorna. Men det hjälper inte att skära anslagen till skolan.

SE MER:

Hör Ulf Kristerssons hårda ord om gängskjutningarna i Sverige tidigare i veckan.