Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göran Thorsjö sköt ihjäl sin exflickvän – vill ha lindrat straff

Göran Thorsjö hade misstankar om att hans exflickvän var otrogen – sköt ihjäl henne.
Göran Thorsjö, 52, fattade misstankar om att hans exflickvän var otrogen. Då åkte han hem till henne och sköt ihjäl henne med ett hagelgevär. Han har överklagat domen och på tisdag startar förhandlingarna i hovrätten.Foto: LEIF GUSTAFSSON
Det var natten mellan juldagen och annandagen som brottet ägde rum. Thorsjö erkände senare brottet i samtal med SOS Alarm.Foto: JOAKIM ERIKSSON / AGENA

Göran Thorsjö, 52, hade misstankar om att hans exflickvän var otrogen.

Då åkte han hem till henne och sköt ihjäl henne med tre skott – och enligt tingsrätten visade han ingen ånger och dömdes till livstids fängelse.

I dag påbörjades förhandlingarna i hovrätten och Thorsjö vill att straffet lindras.

Det var natten mellan juldagen och annandagen i fjol som brottet ägde rum.

Göran Thorsjö satte sig i sin bil och åkte till sin exflickvän i Kungsbacka efter att ha fattat misstankar om att hon var otrogen mot honom. Förhållandet mellan de båda hade tagit slut kort innan dådet.

Beväpnad med ett hagelgevär sköt Thorsjö sig in via bakdörren i huset och gav sig sedan på kvinnan. Han sköt henne med tre skott och det sista placerade han i ansiktet.

– Så jag skjuter henne i ryggen och, nej, jag känner ingenting.  Jag… jag är ganska känslokall, säger Göran Thorsjö i förhör.

”Visade ingen ånger”

I tingsrätten dömdes han till livstidsfängelse sedan han inte visat någon ånger och att han ”närmast försökt rättfärdiga gärningen”.

Göran Thorsjö var i det närmaste besatt av tanken på att kvinnan var otrogen mot honom. Han hade på grund därav under flera månaders tid innan händelsen övervakat henne i starkt integritetskänsliga sammanhang i hennes eget hem. Utöver det kontrollerade han också innehållet i hennes telefon. Han hade i tid innan händelsen hotat att skjuta henne.”, skrev rätten.

Göran Thorsjö hade under ett halvårs tid fattat misstankar om att exflickvännen var otrogen. Under den perioden hade han i hemlighet filmat och fotograferat henne samt avlyssnat henne med hjälp av avlyssningsutrustning i hennes hem, något som framkommer i domen.

Utrustningen som Göran Thorsjö använde för att avlyssna exflickvännen.Foto: POLISEN

I polisförhör berättar Göran Thorsjö att han ville få sina misstankar bekräftade och att det var därför han åkte till den villa där de tidigare bott ihop.

– Allting som hon sa till mig sista tiden, det känns som det var skitsnack och ljug.

– Jag ville bara konfrontera dem och hitta dem ihop, säger Thorsjö i förhöret.

Planerade mörda kvinnans påstådda älskare

Thorsjö lämnade kvinnan på golvet i hennes eget blod. Sedan tog han sina bilnyckar, satte sig i bilen igen och gav sig i väg för att leda reda på nästa offer: Exflickvännens påstådda älskare.

– Nu ska jag åka och klippa den här gubben, för jag har någonstans fått för mig att han är roten till allt det onda, berättar Göran Thorsjö i förhör med polis.

Men han hittade aldrig mannen. I stället ringde han SOS Alarm.

– Jag har dödat min flickvän, sa han till operatören.

Han fortsatte:

– Jag har skjutit henne ... flera gånger.

Kort därefter greps han av polis och kvinnan hittades död i bostaden. Thorsjö dömdes också för förberedelse till mord.

Polis larmades till bostaden – bara timmar innan mordet

Polisen hade larmats till kvinnans bostad, bara timmar innan dådet. Kvinnan var skräckslagen efter ett sms från Göran Thorsjö.

Kvinnan smsade till Thorsjö:

Kvinnans sista sms till Göran Thorsjö.

Sluta nu. Inget blir bättre av att du håller på att messa mig på det här sättet. Låt mig vara i fred ett tag nu”.

Då svarade Thorsjö:

”Skall du använda din livlina och ringa en vän så är det nu du skall göra det”.

Kvinnan ringde då polisen som ryckte ut till kvinnans bostad i Kungsbacka, men patrullen åkte strax därifrån igen.

Två timmar senare mördades hon.

Vill att straffet lindras

Göran Thorsjö vill att straffet lindras och har därför överklagat domen till hovrätten, där förhandlingarna påbörjas på tisdag. Thorsjö menar att straffvärdet inte överstiger 18 år.

I sitt överklagande berättar Göran Thorsjö att han ”på grund av sitt mycket dåliga psykiska mående samt intag av föreskrivna läkemedel och alkohol, haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande”.

– Han har medgett de faktiska omständigheterna, men bestritt ansvar på grund av bristande uppsåt. Det gäller dels mord, dels försök till mord, har hans advokat Pontus Lindgren tidigare sagt till GT.

Advokaten har avböjt att kommentera målet tills hovrättens dom fallit.

GT har sökt åklagaren i målet.

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019:

Region Väst ligger något lägre jämfört med hela Sverige.