Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göran Thorsjö sköt ihjäl sin exflickvän

Göran Thorsjö hade misstankar om att hans exflickvän var otrogen – sköt ihjäl henne
Göran Thorsjö dömdes till livstids fängelse i tingsrättenFoto: LEIF GUSTAFSSON
Det var natten mellan juldagen och annandagen i fjol som mordet ägde rum.Foto: JOAKIM ERIKSSON / AGENA
Utrustningen som Göran Thorsjö använde för att avlyssna exflickvännen.Foto: POLISEN

Göran Thorsjö, 52, hade misstankar om att hans exflickvän var otrogen.

Då åkte han hem till henne och sköt ihjäl henne med tre skott under julhelgen föra året. 

Enligt tingsrätten visade han ingen ånger och dömdes till livstids fängelse, en dom hovrätten nu fastställt.

Hovrätten anser ”att Göran Thorsjö visat en sådan hänsynslöshet att omständigheterna kring mordet på NN är att anse som synnerligen försvårande.”

Det var natten mellan juldagen och annandagen i fjol som brottet ägde rum.

Göran Thorsjö satte sig i sin bil och åkte till sin exflickvän i Kungsbacka efter att ha fattat misstankar om att hon var otrogen mot honom. Förhållandet mellan de båda hade tagit slut kort innan dådet.

Men innan förhållandet tog slut, i över ett halvårs tid hade Thorsjö misstänkt att kvinnan i 50-årsåldern haft en affär med annan man vid sidan av. Under den perioden hade han i hemlighet fotograferat och filmat henne samt avlyssnat samtal han själv inte deltagit i, med hjälp av avlyssningsutrustning som han installerat i hemmet.

Sköt kvinnan med flera skott 

I polisförhör berättar Göran Thorsjö att han ville få sina misstankar bekräftade och att det var därför han åkte till den villa där han tidigare bott ihop med kvinnan.

Beväpnad med ett hagelgevär sköt han sig in via bakdörren i huset och gav sig sedan på kvinnan. Han sköt henne med tre skott – det sista i ansiktet. 

I tingsrätten dömdes han till livstids fängelse sedan han inte visat någon ånger och att han ”närmast försökt rättfärdiga gärningen”.

Thorsjö dömdes också för förberedelse till mord. Efter att han skjutit kvinnan tog han sina bilnyckar, satte sig i bilen igen och gav sig i väg för att leda reda på nästa offer: Exflickvännens påstådda älskare.

Men han hittade aldrig mannen. I stället ringde han SOS Alarm.

Tingsrätten dömde Göran Thorsjö till livstids fängelse.

Göran Thorsjö var i det närmaste besatt av tanken på att kvinnan var otrogen mot honom. Han hade på grund därav under flera månaders tid innan händelsen övervakat henne i starkt integritetskänsliga sammanhang i hennes eget hem”, skrev tingsrätten. 

Överklagade till hovrätten 

Han överklagade domen till hovrätten för att han ville få ett tidsbestämt fängelsestraff.

I sitt överklagande beskrev Göran Thorsjö att han ”på grund av sitt mycket dåliga psykiska mående samt intag av föreskrivna läkemedel och alkohol, haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande”.

– Han har medgett de faktiska omständigheterna, men bestritt ansvar på grund av bristande uppsåt. Det gäller dels mord, dels försök till mord, har hans advokat Pontus Lindgren tidigare sagt till GT. 

På måndagsförmiddagen föll hovrättens dom, vilken fastställer tingsrättens dom på livstids fängelse för brotten mord, förberedelse till mord, kränkande fotografering, olovlig avlyssning och grovt rattfylleri.

”Hovrätten anser liksom tingsrätten att mannen inte har haft någon nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att det i och för sig ska tas viss hänsyn till att mannen medverkat till att brotten kunde utredas av polisen” skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Synnerligen försvårande omständigheter 

I domen skriver rätten att hans medverkan i utredningen inte är skäl nog att ge honom ett tidsbestämt straff.

”Även med hänsyn tagen till Göran Thorsjös medverkan i utredningen, medför brottslighetens svårighetsgrad emellertid att han inte kan undgå fängelse på livstid.”

För vad gäller mordet på kvinnan anser hovrätten att omständigheterna är synnerligen försvårande.

”att Göran Thorsjö visat en sådan hänsynslöshet att omständigheterna kring mordet på NN är att anse som synnerligen försvårande.”

Hovrätten menar vidare att mordet haft karaktären av en avrättning, skriver de i domen:

”Det har således varit fråga om ett utstuderat dödligt våld som Göran Thorsjö har gjort sig skyldig till. Sammantaget visar dessa omständigheter att Göran Thorsjö haft full insikt om sitt agerande och konsekvenserna av det” står det i hovrättsdomen. 

GT har sökt Göran Thorsjös advokat.