Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gift par misstänks för mord – sökte hjälp dagarna innan

Här är Brå:s statistik över antal anmälda brott i region Väst under 2019
Ett gift par i 30-årsåldern misstänks för mordet på en jämnårig kvinna.
Foto: Christian Svensson
Tidigt på morgonen den 21 februari, hittades en kvinna död i Mariestad.
Foto: Google maps

Det gifta paret ville ha hjälp med mannens missbruk, och i mitten av februari tog de kontakt med socialtjänsten i Mariestad. Men någon behovsutredning hann aldrig bli klar. 

Tre dagar efter kontakten greps makarna – misstänkta för mordet på en jämnårig kvinna.

– Vi har kunnat konstatera att offret har bragts om livet med kraftigt våld, mycket kraftigt våld, har kammaråklagaren Lars Johansson tidigare sagt till NLT

Tidigt på morgonen den 21 februari hittades en kvinna död i Mariestad. Kort därefter greps ett gift par i 30-årsåldern, misstänkta för att ha bragt henne om livet.

Polisen bekräftar att paret och offret var bekanta, uppger P4 Skaraborg, och makarna sitter nu häktade, på sannolika skäl misstänkta för mord. 

– Jag kan inte säga så mycket med tanke på förundersökningssekretessen, men vi har kunnat konstatera att offret har bragts om livet med kraftigt våld, mycket kraftigt våld, har kammaråklagaren Lars Johansson tidigare sagt till NLT. 

Till tidningen säger Johansson vidare att det har ”förekommit alkohol och andra droger i samband med händelsen”:

– Sedan får vi se vilken betydelse det har haft.

”Hör röster”

Enligt Kriminalvårdens yttrande har alkohol och droger också varit ett återkommande inslag i det misstänkta parets liv. 

Mannen, som förekommer under åtta avsnitt i belastningsregistret, ska ha introducerats för narkotika av en familjemedlem i de tidiga tonåren. Han uppges flera gånger ha sökt och beviljats vård för sitt missbruk, senast bara några veckor innan det misstänkta mordet. 

Mannen valde dock att avsluta behandlingen för att åka hem till sin hustru, enligt Kriminalvårdens utredning.

Vidare har mannen berättat att han ”hör röster och är konstant rädd”, och att han blir personlighetsförändrad när han druckit mycket alkohol. 

I samtalen med Kriminalvården har mannen varit fåordig om brottet som han misstänks för, men ska samtidigt ha uppgett ”att händelsen inte skulle kunna skett om han inte varit alkoholpåverkad.”

Sökte hjälp – dagar innan mordet

Hans hustru – som tidigare dömts för bland annat rån, misshandel och vapenbrott – har också haft drog- och alkoholproblem. För Kriminalvården uppger kvinnan dock att hon har varit nykter sedan ett par år tillbaka. 

Den 18 februari tog paret kontakt med socialtjänsten i Mariestad för att få hjälp med mannens missbruk.

”Utredningen avslutades dock då NN häktades för grova brott”, skriver Kriminalvården i sitt yttrande. 

Både mannen och kvinnan förnekar brott.

Helena försvann i Mariestad 1992 – misstänks ha mördats