I dokumentärserien ”Ung gangster” i P1 berättar fyra unga kriminella sina historier om varför och hur de rekryterades in i den världen.
Den yngsta är bara 15 år och den äldsta är 18 år gammal.
Men det började redan tidigare än så, där alla var 12 till 15 år gamla när de kom i kontakt med kriminella nätverk för första gången.
– Jag går i skolan på vardagar och på helger säljer jag knark, berättar en av de unga i dokumentären.
Miniserien sänds i tre delar och går att lyssna på i Sveriges Radio och på SR Play.
Pengar är den största drivkraften
Det var en vinterdag och klockan var runt fem på eftermiddagen, berättas det i dokumentären.
En av pojkarna skulle gå in till centrum för att handla mat åt sin mamma. Och det var då han fick syn på några av de äldre kriminella personerna.
– De chillade, de hade fet stil och feta kläder. Jag tänkte ”varför kan inte jag vara som dem?”. Jag måste hjälpa min morsa, hon kan inte jobba själv för att min farsa sitter inne, berättar en av dem i dokumentären.
Enligt de unga personerna är pengar den allra största drivkraften till varför man väljer den vägen.
Men det kan också handla om trångboddhet, brist på fritidsaktiviteter eller att man har en familjemedlem som är kriminell.
Har diskussioner med barn i tredje klass
Redan år 2010 larmade polisen om att flera tusentals barn riskerade att hamna i kriminalitet.
Det är något som skolkuratorn Ebba Hermelin också lyfter fram i dokumentären. Efter 24 års arbete på Hammarkullskolan har hon sett hur den kriminella organisationen har förändrats.
I dag har hon redan diskussioner om kriminaliteten med barn som går i tredje klass.
– Det är hemskt men det är det som är verkligheten här. Det är tydligt det vet vi, kriminaliteten har absolut gått ner i åldrarna. Jag upplever att många av dem är helt införstådda med att det är okej att vara kriminell och att det är det man ska vara, berättar hon i dokumentären.
Den nya generationen som vill ta över
Emil Hollender, områdespolis i nordöstra Göteborg, är övertygad om att det handlar om en hierarki där man utnyttjar sina undersåtar, de unga, för att själv inte riskera att åka fast.
– Man vill själv inte åka dit och sitta i fängelse så då kan man utnyttja någon annan till det. Sedan vet man att yngre inte blir lika hårt straffade om de skulle åka fast. Det är nog enklare att motivera en yngre person till att genomföra ett grövre brott, berättar han i dokumentären.
Med tiden utvecklas mindre brott till grövre brott och vapen kommer också in i bilden. De ungas vision är i många fall att en dag ta över makten.
En makt de är villiga att döda för, oavsett om det är en barndomsvän eller inte.
– Vi är hungriga. Vi är den nya generationen, det unga blodet. Och vi vill nå tronen, den plats de äldre sitter på, berättar en av de unga i dokumentären.