Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är gängets mordkommando

Fyra döms till livstids fängelse
En gängtopp mördades i Gamlestaden förra året – nu är 16 män från det konkurrerande gängnätverket åtalade för inblandning i mordet.
Foto: HENRIK JANSSON
Händelsen har rört om i Göteborgs undre värld.
Foto: HENRIK JANSSON

Gängtoppen i 30-årsåldern var på väg hem från en födelsedagsfest i Gamlestaden när han sköts till döds med nio skott i en ”ren avrättning”.  

Det ledde till en historiskt stor gängrättegång – på torsdagen dömdes 13 män för inblandning i mordet och fler mordplaner.

Fyra av dem till livstids fängelse: Atila Can, Sebastian Jobe, Ahmad Alhag och Dodou Jallow.

– Det är tydligt att avsikten har varit att döda ytterligare personer, säger Cecilia Ahlström, en av domarna i målet.

Det var den 3 maj 2020 som en känd gängtopp i Göteborg, en man i 30-årsåldern, sköts ihjäl med en kalasjnikov efter en födelsedagsfest. Mordet skedde på öppen gata. 

– Det var att betrakta som ”en ren avrättning”, säger Robert Eneljung, rådman.

Tre män från den rivaliserande falangen misstänktes ha följt efter mannen i en bil och skjutit honom med ”ett stort antal” skott. Gängtoppen dog på platsen. 

I jakten på mördarna kunde polisen, med hjälp av den krypterade chattjänsten Encrochat, knyta totalt nio personer till mordet – och ytterligare sju personer som misstänktes ha förberett mord på andra personer. 

Mord som aldrig hann genomföras innan de greps.

Fyra döms till livstids fängelse

16 personer åtalades i den omfattande gänghärvan. På torsdagen föll domen i Göteborgs tingsrätt. 13 personer dömdes, tre friades helt.

Ingen döms för mord på gängtoppen. Tingsrätten anser att det inte är bevisat vilka som sköt. Tolv straffas dock för medhjälp till mord och för förberedelse till mord på ytterligare personer. En person döms för stämpling till mord.

Fyra av männen – Atila Can, Ahmad Abdullah Alhaq, Dodou Jallow och Sebastian Jobe, har dömts till livstids fängelse.

Atila Can: Livstids fängelse

Atila Can.

Atila Can, 39, var delägare i Vår krog och bar vid Vårväderstorget som attackerades av ett mordkommando 2015. Två unga män mördades i attacken och ytterligare åtta skadades. Fem män dömdes till långa fängelsestraff för sin inblandning i morden.

Can döms nu för medhjälp till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Han misstänks ha förmått de nio männen att utföra mordet i Gamlestaden, tillsammans med ledaren Sebastian Jobe. 

Han anses också för att ha haft uppsåt att främja de planerade morden på ytterligare tre personer, och för att ha haft tillgång till ett vapen och förvarat en Kalasjnikov.

Atila Can fälldes i början av året för att ha haft kokain som tros skulle säljas vidare.

Han företräds av advokat Thomas Martinsson, som menar att tingsrättens bedömning om livstid kom som en förvåning, och att man hade väntat sig ett tidsbestämt straff.

Atila Can har medgett till främjandet av mordet på den 33-årige mannen, även om han nekat till brott. Han förnekar anklagelserna om förberedelse till mord och grovt vapenbrott. 

– Det är helt solklart att det föreligger ett brott, de här omständigheterna är inte straffbefriande men det är omständigheter som pekar på en annan bedömning än den tingsrätten har kommit fram till, säger hans advokat Thomas Martinsson.

Han säger att man kommer överklaga domen.

Sebastian Jobe: Livstids fängelse

Sebastian Jobe.

Sebastian Jobe, 29, är bror till den nu fängslade gängledaren Eddie Jobe.

Han stod åtalad för anstiftan till mord alternativt medhjälp till mord, samt förberedelse till mord alternativt stämpling till mord. Han döms nu för medhjälp och förberedelse.

Åklagarna menar att han, genom sin ”ledande ställning i det kriminella nätverket i Södra Biskopsgården”, har förmått de nio männen – eller åtminstone tre av dem – att utföra mordet i Gamlestaden.

Enligt åtalet har Jobe också haft uppsåt att främja morden på samma tre personer som de nio männen misstänks ha planerat. 

Enligt åtalet har han bland annat haft hand om krypterade telefoner, efterfrågat information om var de tre personerna befunnit sig, och gett instruktioner kring hur morden ska gå till. 

Brodern Eddie Jobe dömdes i sin tur till drygt fyra års fängelse i fjol. Han dömdes då för att förberett ett mord på en gängrival.

Ahmad Alhag: Livstids fängelse

Ahmad Alhag.

Ahmad Alhag, 27, döms till förberedelse till mord och medhjälp till mord. 

Han beskrivs vara nära Dentin Jobe och Dodou Jallow, som också dömdes, samt gängledaren Eddie Jobe i den interna hierarkin. 

Han är sedan tidigare dömd för bland annat brott mot vapenlagen och hot mot tjänsteman. Har också förekommit i tidigare mordutredningar i Göteborg men aldrig dömts i samband med just dem.

Ahmad Alhags advokat, Nils Hyllienmark, säger att domen kommer att överklagas.

– Jag sitter just nu och läser domen, jag kan bara säga så mycket som att domen kommer att överklagas, det är den enda kommentaren jag har just nu.

Dodou Jallow: Livstids fängelse

Dodou Jallow

Dodou Jallow, 22, döms för medhjälp till mord och förberedelse till mord. Han nekar, precis som de övriga, till inblandning i mordet.

Han bedöms, precis som Alhag, vara en viktig figur i nätverket. Han har tidigare dömts för ringa narkotikabrott och mindre trafikbrott. Men han har också förekommit i gängrelaterade utredningar och var bland annat åtalad för anstiftan till ett mord på Guldheden, 2018. 

Han frikändes både där och efter ett åtal om skottlossning i Brämaregården 2019. 

De döms också:

Ulas Havsut, född 1992: Döms till: 15 år och 10 månader, för medhjälp till mord, förberedelse till mord, grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Nekar till alla anklagelser och har tidigare arbetat på Volvo.
Kwame Mubarik Sana, född 1997: Döms till: 15 år och 10 månader för förberedelse till mord och medhjälp till mord.
Tareq Kenyatta Besic, född 1998: Döms till 15 år och 10 månader för medhjälp till mord och förberedelse till mord.
Dentin Jobe, född 1999: Dömd till 13 år och 10 månader för medhjälp till mord och förberedelse till mord. Är bror till gängledaren Eddie Jobe och nu dömde Sebastian Jobe. Har förnekat brott och är tidigare dömd för bland annat trafikbrott.
Mohammed Al Housany, född 2000:Döms till 12 år och 10 månader för medhjälp till mord, förberedelse till mord och stämpling till mord.
Karamo Fatty, född 2000: Döms till 12 år och 10 månader för medhjälp till mord och förberedelse till mord.
Yousuf Mohamed, född 2001.Döms till 8 år och 10 månader för medhjälp till mord och förberedelse till mord.
Ali Nooruldeen Hai Chanhan, född 2001.Döms till 10 år och 10 månader för medhjälp till mord och förberedelse till mord.
1 / 8

Hänger samman med gängkonflikten

Mordet på gängtoppen hänger samman med den långvariga konflikten mellan två kriminella nätverk i södra Biskopsgården. 

Nätverken är starkt kopplade till två ”familjer” i Göteborg. Mordoffret och hans släktingar i den ena, och den andra som kretsar kring den utpekade gängledaren Eddie Jobe. 

Hans bröder – Dentin Jobe och Sebastian Jobe – är två av de 13 dömda. 

En stor anledning till att männen kunde fällas är att polisen knäckt chattjänsten Encrochat.

Ur polisutredningen framgår att de inblandade männen använt sig av den krypterade tjänsten för att kommunicera med varandra i planeringen av brotten. På det viset kunde polisen binda männen till brotten och se hur de planerat morden. Bland annat genom meddelanden som: 

De måste försvinna i dag.”

2 pers ska kunna gå emot en hel organisation så här vafan e detta de måste tas nu ass.

Meddelanden som ska ha skickats av Sebastian Jobe. 

”Tydligt att avsikten varit att döda ytterligare personer”

Thomas Olsson är en av Sebastian Jobes två försvarare i målet. Han kallar livstidsdomen för ”förvånande”.

– Vår uppfattning har hela tiden varit att åklagarens bevisning mot min klient har varit relativ svag, säger han.

Han menar att de ”med 100 procents säkerhet” kommer att överklaga domen.

I domen läggs stor vikt vid de meddelanden som skickats mellan de dömda männen i den krypterade tjänsten Encrochat. Man kallar telefonerna för ”brottsverktyg” och bedömer innehållet som ”betydande bevisvärde”.

Det håller inte Thomas Olsson med om. Enligt honom handlar det om ”uppenbart olaglig dataavläsning”.

Sebastian Jobe har hela tiden nekat till brott.

Cecilia Ahlström, en av domarna i målet, säger i ett pressmeddelande att man gått på åklagarens linje då bevisningen, bland annat i form av chattloggar, kunnat binda de nu dömda till mordet.

– Planeringen av mordet har skett under lång tid. De dömda har använt krypterade Encrochat-telefoner för att planera brotten och undgå upptäckt. Det är tydligt att avsikten har varit att döda ytterligare personer, säger hon.

Åklagare: ”Är nöjda med domen”

Kammaråklagare Helena Treiberg Claeson är en av tre åklagare som arbetat med fallet. Hon säger att de är nöjda med det man hittills kunnat se i domen. 

– Man har i stort sett delat vår uppfattning om hur man ser på Encrochatmaterial, att det är förberedelser, att det är ett brottsverktyg i det här ärendet så att man kunnat fälla dem för förberedelser till mord även i de fallen där ingen dog. 

Hon säger också att man är nöjd med straffvärdet och att flera av de dömda fick livstids fängelse.

Vad tycker ni om att tre personer frias helt? 

– Vi har inte hunnit läsa tingsrättens argumentation men vi får se om det finns anledning att klaga över den delen eller inte. 

Ingen döms heller för mord. 

– Egentligen spelar det ju ingen roll eftersom man kan få samma allvarliga straff för medhjälp som om man är gärningsman. Vi hade ju åtalat dem som medgärningsmän och tingsrätten anser då att de ska dömas som medhjälpare.

Eddie Jobe.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN


Här är Göteborgs största kriminella nätverk

Sprängdåd, knark och mord • Så påverkas stadsdelarna av gängen