Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gängmän fick sänkta straff i kokainhärvan

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)
Kokain hittades i en av männens bilar, i vänster framdörr gömt innanför knappen som hissar ner rutan
Stora mängder kontanter beslagtogs hemma hos männen.
Foto: Polisen
Kokain hittades i en av männens bilar, i vänster framdörr gömt innanför knappen som hissar ner rutan.
Foto: Polisen
Från polisutredningen: En köpare frågar om en av männen kan komma förbi en boulebar i Göteborg – enligt polisens misstanke för att köpa kokain.
Foto: Polisen

De misstänktes ha sålt kokain till hundratals göteborgare.

Nu döms fyra unga män från Backanätverket till fängelse efter den stora kokainhärvan.

Tre av dem fick dock lägre straff när hovrätten på torsdagen avkunnade sin dom. 

745 misstänkta kokainköpare har identifierats i den stora narkotikahärvan.

Flera av dem togs på bar gärning när de köpte narkotika av knarkhandlarna. 

I somras dömdes fyra unga män till fängelse för grovt narkotikabrott, vilket senare överklagades till hovrätten. 

När hovrätten meddelade sin dom på torsdagen visade det sig att tre av männen fått mildare straff.

Hovrätten anser att brotten är att betrakta som organiserade och omfattande: 

”Det står dock klart att narkotikahanteringen bedrivits i stor omfattning och i yrkesmässig form, syftat till en omfattande spridning och gjorts i vinningssyfte”.

Men hovrätten, till skillnad från tingsrätten, ansåg inte att dessa försvårande omständigheter gjorde att tre av männen skulle dömas för grovt narkotikabrott. 

”Enligt hovrätten medför de försvårande omständigheterna ändå inte att brotten är att hänföra till grovt narkotikabrott.”

Tre av dem döms nu i stället för narkotikabrott av normalgraden med ett år och sex månaders fängelse i två av fallen. En tredje fick ett år och åtta månaders fängelse medan den fjärde mannens dom, om grovt narkotikabrott, stod fast. 

”Bäst Cola i stan”

Allt började i april när polisen efter en längre tids utredning slog till mot de fyra männen på olika adresser i Hisingsbacka. 

Männen hade skickat ut försäljnings-sms till sina kunder, med bland annat följande lydelse: 

”Tjenare gött folk, ute och kör hela helgen med bäst Cola i stan garanterat 89 % clean, fina stenar och glansig, eventuellt missnöje=pengarna tbx, ses snart”.

En av försäljningstelefonerna som granskades i utredningen hade tagit emot 7 276 sms och 2 684 samtal. Och en av de unga knarkhandlarna hade enligt utredningen sålt kokain vid totalt 372 tillfällen. 

– Det rör sig om en omfattande kokainförsäljning som genererat stora pengar till ett kriminellt nätverk i Göteborg. På så sätt är kokainköparna viktiga möjliggörare för grov organiserad brottslighet, har Johan Ekström vid spaningssektionen i Storgöteborg tidigare sagt.

Tysta i förhör

De utpekade knarkhandlarnas svar i förhören har dock återkommande varit: 

– Ingen kommentar. 

Polisen arbetar fortfarande med de 745 köpare - flera av dem välbärgade personer och småbarnsföräldrar - och bara 81 av dem hade förhörts i samband med åtalet i somras. 

Försäljarna kopplas till det så kallade Backanätverket och vid husrannsakan hos dem hittades bland annat stora mängder kontanter och en Rolexklocka värd 135 000 kronor. Enligt kvitton hade de också handlat dyrka märkeskläder som Boss, Gucci och Louis Vuitton.

I tingsrätten dömdes alla männen till fängelse för grovt narkotikabrott. 

Backanätverket, eller Backagänget, är ett kriminellt nätverk i Göteborg som blivit en av stadens främsta aktörer inom narkotikahandel och har förekommit i flera stora utredningar. 

Tre av de fyra männen har under rättsprocessen erkänt vissa knarköverlåtelser, men inte i den omfattning som åklagaren gjort gällande. En av männen nekade helt och hållet.