Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängledarens pengakrav: ”Livet har slagits i spillror”

Hör GT:s Claes Petersson: ”Han blev mannen som överlevde polisens skott”.
Gängledaren Eddie Jobe vill ha 46 900 kronor i skadestånd av staten.Foto: POLISEN
Nu avtjänar Eddie Jobe ett fängelsestraff på anstalten Saltvik för ett senare fall av mordförberedelse.Foto: LEIF R JANSSON / TT NYHETSBYRÅN

Gängledaren Eddie Jobe vill ha 46 900 kronor i skadestånd av staten.

Detta efter nedlagda misstankar om mordförberedelser mot en gängrival i Göteborg sommaren 2018.

Anklagelserna slog gängledarens liv ”i spillror” då flera personer som stod honom nära valde att ta avstånd från honom, skriver han i ansökan till Justitiekanslern.

Nu avtjänar Eddie Jobe ett fängelsestraff för ett senare fall av mordförberedelser.

Sommaren 2018 satt Eddie Jobe, 32, anhållen under några dagar misstänkt för mordförberedelser mot en rivaliserande gängmedlem i Göteborg. Misstankarna ansågs dock alltför svaga för att Jobe skulle häktas och han släpptes på fri fot.

Misstankarna mot Eddie Jobe lades sedermera ned helt i det ärendet i januari 2019.

”Hans liv slagits i spillror”

Under tiden som Eddie Jobe var misstänkt så rapporterade olika medier om fallet, och det – står det i ansökan – ”har föranlett att hans liv slagits i spillror”. Anklagelserna ska ha fått människor i gängledarens omgivning att ta avstånd från honom.

Av det skälet, samt att Jobe menar att han aldrig borde ha varit misstänkt från första början, kräver nu gängledaren ett skadestånd från staten på nästan 47 000 kronor.

Det står vidare i skadeståndsansökan att ”utredningen bedrivits så att han i onödan utsatts för misstanke och orsakats olägenhet. Vidare har Eddie Jobe varit misstänkt i ärendet oskäligt lång tid.”

Avtjänar straff för liknande brott

Nyligen, i februari i år, dömdes dock Jobe till fängelse för ett annat fall av mordförberedelser av en rival i Göteborg. Han avtjänar just nu ett drygt fyra år långt fängelsestraff på anstalten Saltvik.

Eddie Jobe, 32, beskrivs av polis som en gängledare i den undre världen i Göteborg. Han har länge betraktats som en inflytelserik person i kriminella kretsar som man prioriterat att gripa.