Gängledaren planerade mord – får sänkt straff

Hör Claes Petersson berätta om bakgrunden till domen som föll i hovrätten i februari och som Högsta domstolen nu alltså ändrat.
Eddie Jobe dömdes till två fängelsestraff på kort tid, det ena straffet sänks nu av HD.
Foto: POLISEN
Högsta domstolen meddelade sitt beslut under onsdagsmorgonen.
Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN

I februari 2020 dömdes gängledaren Eddie Jobe för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt häleri till fängelse sex år och ett halvt år. 

Domen har överklagats till Högsta domstolen som nu sänker straffet till fängelse i fyra år och två månader.

Anledningen är en tidigare dom i närtid. 

– Det är en miss hovrätten har begått, att inte beakta den domen, säger Ulrika Stenström, justitiesekreterare vid HD.

Eddie Jobe, 32, ses av polis som en gängledare i den undre världen i Göteborg.

I oktober 2019 dömdes han i hovrätten för grov utpressning till två och ett halvt års fängelse. Det straffet avtjänar han just nu på säkerhetsavdelningen på Saltvik som har den högsta säkerhetsklassen.

Bara några månader senare, februari i år, dömdes han i hovrätten igen till sex och ett halvt års fängelse för förberedelse till mord på en gängrival i Göteborg. Han dömdes också för grovt vapenbrott samt grovt häleri.

Det senare straffet har han överklagat hela vägen till Högsta domstolen som nu sänker straffet för de senare av brotten, de menar att Eddie Jobe borde ha dömts för brotten som om det hade varit i en och samma dom.

Högsta domstolen sänker Jobes straff

”Högsta domstolen bedömer att det sammanlagda straffvärdet för förberedelse till mord och de övriga brott som den tilltalade dömts för (grovt vapenbrott och grovt häleri samt grov utpressning enligt en tidigare dom) motsvarar fängelse i sju år. Med hänsyn framför allt till att den tilltalade redan har dömts till ett fängelsestraff för den grova utpressningen – vilket hovrätten inte på föreskrivet sätt hade beaktat – bestäms påföljden dock i detta mål till fängelse i fyra år och två månader.” skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande. 

Högsta domstolen menar att straffvärdet för förberedelse till mord är fem och ett halvt år och att straffvärdet för den samlade brottsligheten Eddie Jobe gjort sig skyldig till till sju år.

”En miss hovrätten har begått” 

Han dömdes vid två separata tillfällen till sammanlagt nio års fängelse. Något nu Högsta domstolen sänker med drygt två. Högsta domsolen menar att hovrätten borde beaktat den tidigare domen när de dömde ut straffet på sex och ett halvt år. 

– Det är en miss hovrätten har begått, att inte beakta den domen, säger Ulrika Stenström, justitiesekreterare vid HD.

Högsta domstolen menar att om samtliga brott avhandlats under samma rättegång hade straffet blivit sju år. 

– De har begåtts inom ett visst intervall och då borde de också ha beaktat den grova utpressningen och då skulle de ha reducerat värdet i den domen, säger Ulrika Stenström. 

Mer krimnyheter:

Lisah Silfwer sammanfattar den senaste tidens politiska utspel om gängkriminalitet.