Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gängledare häktad – fångades i FBI:s fälla

Mikael Damberg om betydelsen av insatsen Trojan Shield: ”De kriminella blir allt mer osäkra på hur de ska kommunicera”
Foto: TULLVERKET / TT NYHETSBYRÅN TULLVERKET
Foto: Google maps

Jätteoperationen ”Trojan Shield” har lett till 155 gripanden med koppling till Sverige. 

En av de gripna uppges vara en gängledare från Bergsjön.

Mannen häktades på torsdagen för ett smugglingsförsök förra året, då tullen beslagtog narkotika till ett värde av 120 miljoner kronor i Göteborg, rapporterar TV4.

FBI har tillsammans med den den federala polisen i Australien, AFP, samlat information om kriminella genom den krypterade appen ”Anom” i 18 månader.

Men plattformen var en fälla. I själva verket skapades hela kommunikationstjänsten av polisen och planterades hos de kriminella nätverken.

Insatsen har gått under namnet ”Trojan Shield/OTF Greenlight”.

Över 800 personer har gripits världen över i jätterazzian, och en stor del av dem – totalt 155 gripanden – har kopplingar till Sverige. 

En av de gripna, som pekas ut som en gängledare i Bergsjön, häktades på torsdagen, rapporterar TV4.

Åklagaren Jonas Almström var fåordig efteråt.

– Nu har vi haft en häktningsförhandling, tingsrätten har beslutat om yppandeförbud så jag får inte prata om det.  Jag tänker inte gå in på något som har med själva misstanken och gärningen att göra, säger han till TV4.

Misstänks ha försökt smuggla 1,2 ton narkotika

Han misstänks vara huvudmannen bakom ett försök att smuggla in 1,2 ton cannabisharts i landet, rapporterar DN

Narkotikan fanns gömd i specialgjorda marmorplattor i en leverans från Marocko. Värdet på gatan motsvarade omkring 120 miljoner kronor, enligt Tullverkets uppskattning.

Åklagaren menar att den nu häktade mannen är en del av ett kriminellt nätverk och tidigare är dömd som en del i nätverket.

– Man kan säga att personen är dömd i en dom i den här tingsrätten, vilken ligger något tillbaka i tiden, då var det ett mål som gällde brottslighet begångna av ett gäng, ett kriminellt nätverk i bergsjön. Min uppfattning är att tingsrätt och hovrätt då kom fram till då att det var ett kriminellt nätverk, säger han till TV4.

Åklagare Jonas Almström vill inte uttala sig om det kommer ske fler gripanden men säger också att det inte kan uteslutas. 

Se också: 

FBI om enorma beslagen i tillslaget mot organiserade brottsligheten: ”148 miljoner dollar och sex ton kokain