Gängledare greps – fångades i FBI:s fälla

”De kriminella blir allt mer osäkra på hur de ska kommunicera”
I november i fjol beslagtog tullen 1,2 ton cannabisharts i Göteborg.
Foto: TULLVERKET / TT NYHETSBYRÅN TULLVERKET
En av männen som har gripits i ”Trojan Shield” uppges vara en gängledare från Bergsjön.
Foto: Google maps

Jätteoperationen ”Trojan Shield” har lett till 155 gripanden med koppling till Sverige. En av de gripna uppges vara en gängledare från Bergsjön.

Mannen kopplas till ett smugglingsförsök i fjol, då tullen beslagtog narkotika till ett värde av 120 miljoner kronor i Göteborg.

FBI har tillsammans med den den federala polisen i Australien, AFP, samlat information om kriminella genom den krypterade appen ”Anom” i 18 månader.

Men plattformen var en fälla. I själva verket skapades hela kommunikationstjänsten av polisen och planterades hos de kriminella nätverken.

Insatsen har gått under namnet ”Trojan Shield/OTF Greenlight”.

Över 800 personer har gripits världen över i jätterazzian, och en stor del av dem – totalt 155 gripanden – har kopplingar till Sverige. 

En av de gripna svenskarna är en gängledare i 30-årsåldern från Bergsjön. Han misstänks vara huvudmannen bakom ett försök att smuggla in 1,2 ton cannabisharts i landet. Det rapporterar DN.

1,2 ton gömt i stenplattor

Narkotikan fanns gömd i specialgjorda marmorplattor i en leverans från Marocko. Värdet på gatan motsvarade omkring 120 miljoner kronor, enligt Tullverkets uppskattning.

Två män dömdes i slutet av maj i år till långa fängelsestraff för att ha tagit emot partiet, men huvudmannen ska ha klarat sig – fram till nu. Det skriver DN.

– Det är inte så att det är nya aktörer som är helt okända för oss. Utan det här är på precis samma sätt som med Encrochat, det vill säga att det handlar om personer och nätverk som vi känt till men haft svårt att komma åt, säger åklagare Jonas Almström till tidningen.

Uppges ha ledande ställning

Enligt Almström har mannen en ledande ställning inom ett kriminellt nätverk i Bergsjön.

– Han tillhör det skikt inom grupperingen som tog över styret i samband med en konflikt för ett antal år sedan, säger åklagaren till DN.

På onsdagen begärdes mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Det uppger GP.

Minidokumentär: Så knäckte polisen EncroChat

Gängens hemliga chattar avslöjades: ”Vi får fortfarande material från Frankrike”