Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängkriminell: Ser jag min fiende skjuter jag

En av de gängkriminella som medverkar i programmet.
Foto: TV4

I tio års tid har gängkriget pågått i Biskopsgården i Göteborg.

TV4:s nya dokumentärserie ”Gängkrigens tid” handlar om den blodiga konflikten.

– Om jag ser min fiende utanför Biskopsgården så skjuter jag också. Det spelar ingen roll var han är, säger en kriminell i programmet.

Konflikten, eller ”kriget” som de gängkriminella i programmet kallar det, har lett till minst 20 människors död.

Den tog sin början med ett mord för tio år sedan.

– Det här mordet är inte uppklarat. Det pågår en förundersökning kring det. Det man kan säga är att den här personen var känd i den här miljön, säger kriminalinspektör Johan Axelsson om mordet 2012.

Foto: TV4

I en ny TV4-dokumentärserie i två delar, kallad ”Gängkrigens tid”, medverkar kriminella från Biskopsgården. Samtliga anonyma. Även flera poliser medverkar.

”Vi hade det svårt”

Polisinspektör Anna Bergqvist fortsätter:

– Det var väldigt tufft i Göteborg 2013-2014 skulle jag vilja säga. Också på grund av att uppklarningen då inte såg så bra ut. Vi hade det svårt.

De gängkriminella vittnar i dokumentären om ett liv med vapen, attacker, kriminalitet, hämndaktioner och att ständigt vara på sin vakt.

– Det är väldigt invecklat, samtidigt som det inte är det. Spillt blod torkar inte. Ni dödar en av våra, vi dödar en av era. Förstår du? Det är så det är. Ett mord leder till ett annat, säger en av männen i programmet.

En annan får frågan varför han är med i ett gängkrig.

– Om jag hoppar av nu så vet jag att min fiende kommer döda mig. Så varför inte fortsätta? Jag tänker inte på varför ett krig har startats. Jag bryr mig inte om det, säger mannen som täckt för ansiktet så att bara ögonen syns.

”Ser jag honom skjuter jag”

Samma man säger också:

– Om jag ser min fiende utanför Biskopsgården så skjuter jag också. Det spelar ingen roll var han är. Om jag har tillgång till vapen och ser honom så skjuter jag.

Jörgen Thorén, polisområdeschef Hisingen.
Foto: TV4

Enligt Jörgen Thorén, polischef på Hisingen, går historierna isär gällande vad som startade den blodiga konflikten.

– En del av de här killarna som skjuter är gamla barndomskamrater och har kanske umgåtts även upp i åldrarna, men någonting har hänt. Ibland kan det handla om pengar eller någon annan oförrätt. Då har man delat på sig och blivit bittra fiender, säger han i programmet.