Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängexperten: Chefer har tystat ner anställda

Skottlossning i Hisings Backa i augusti.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Wallin menar att kriminella gäng tar hjälp av barn för att kontrollera områden.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kriminella gäng använder sig av barn ibland så unga som åtta år för att övervaka områden i Göteborg. 

Det säger Maria Wallin som i flera år arbetat med gängproblematik inom både kommunen och polisen.

Samtidigt hävdar hon att anställda i Göteborg tystas ner av chefer, skriver SVT Väst.

Maria Wallin är utvecklingsledare i brottsförebyggande frågor för Göteborgs stad. Under det senaste året har hon intervjuat 200 personer som arbetar mot kriminella i Göteborg, exempelvis personer inom socialtjänsten och fritidsledare. 

Intervjuerna har gett en bild av att kriminella kontrollerar vissa områden i Göteborg och att man använder barn för att göra det. 

– Det en åttaåring kan användas till är att man ger dem en cykel, eller en mobil med en app. De får rapportera när de ser någon polis eller tjänsteman som rör sig i området, så man har dem som områdesövervakare, säger Maria Wallin till SVT Nyheter Väst. 

Olika intressen krockar 

En annan bild som Maria Wallin fått fram genom intervjuerna är att anställda tystas ner av chefer som inte förstått allvaret. En av anledningarna kan vara att olika intressen krockar.  

– Man kanske har som uppdrag att lyfta den positiva bilden av området, och då blir det självklart problematiskt att hela tiden prata om problemen, säger Wallin.

För att komma till bukt med problemen anser Maria Wallin att man behöver ta fram en nationell handlingsplan.

Det på grund av att de nuvarande systemen inte hängt med i samhällets förändringstakt. Man måste satsa på att åtgärda problem som trångboddhet, arbetslöshet och sociala skillnader i förorten.

Hon understryker också att det behövs långsiktiga projekt.

– Vi har inga problem med befolkningen i områden som Hjällbo, Hammarkullen eller Tynnered. Vi har problem med kriminella system och det är dem vi ska angripa.

”Känner inte igen”

Michael Ivarson, direktör för social resursförvaltning i Göteborgs stad håller inte med om bilden att chefer ska tysta ner problematiken. 

– Det känner jag inte igen, för dom här samtalen har pågått i många år i exempelvis Angered med närpolisområdet, säger Ivarson till SVT Väst.