Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra gripna i internationell polisinsats mot nätverk

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019
Polisen genomförde insatsen under förra veckan
Foto: BILDBYRÅN
Under insatsen fokuserade polisen på gränsen mot Norge. Obs: Bilden är en arkivbild och tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Björn Lindsten

I förra veckan genomförde polis i flera länder en insats, Empact Trivium, som riktades mot internationella brottsnätverk.

I Fyrbodal greps fyra personer under insatsen, varav tre nu sitter häktade misstänkta för narkotikabrott respektive stöld.

Förutom att gripa och lagföra personer var också målet med insatsen att få en bättre underrättelsebild. 

Polisinsatsen som genomfördes i flera länder under förra veckan fick namnet Empact Trivium med syfte att bland annat gripa gärningspersoner men också för att polisen skulle få en bättre underrättelsebild av bland annat nätverk och kriminella personer.

– Vi har nått målen för insatsen, eftersom vi dels fick in mycket information om personer som rör sig i området och dels lyckades gripa fyra personer för både narkotika- och stöldbrott, säger Jörgen Olsson, insatschef i ett pressmeddelande. 

Under insatsen fokuserade polisen på gränsen mot Norge, men också på andra särskilt utpekade platser i Fyrbodal.

Sammanlagt fyra personer greps

– Vi vet att det finns så kallade ankarplatser i Fyrbodal som fungerar som en bas för de internationella brottsnätverkens verksamhet. De förflyttar sig i stor utsträckning med bilar och vi använde därför trafikkontroller för att upptäcka misstänkta personer, säger Jörgen Olsson, i pressmeddelandet. 

Under insatsen greps sammanlagt fyra personer, en av dem som enligt polisen har koppling till internationella brottsnätverk greps under ett pågående inbrott och sitter nu häktad för stöld. 

Två häktade för narkotikabrott

De andra tre som enligt polisen har misstänkt koppling till ett lokalt kriminellt nätverk frihetsberövades efter spaningsarbete, två av de tre sitter nu häktade för narkotikabrott. 

– Olika funktioner har i realtid kunnat arbeta i öppna kanaler mot samma mål. En sådan gemensam insats ökar kapaciteten att agera mot de här brottsnätverken, säger Rickard Fremark, lokalpolisområdeschef i Västra Fyrbodal, i pressmeddelandet.

Se också: 

”Nya Encrochat” – nästa mardröm för gängkriminella • Mikael Damberg (S): ”Helt avgörande för att knäcka gängen”