Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fyndet i lägenheten: Nio kilo dynamit och nazistmaterial

Så många brott anmäldes i Sverige 2019.
Fynd som gjordes i mannens lägenhet.
Foto: Polisen
Fynd som gjordes i mannens lägenhet.
Foto: Polisen

Nio kilo dynamit, en mängd nazistmaterial och en ”dödslista” över bland annat vänsteraktivister och journalister hittades i en lägenhet vid Opaltorget i Göteborg i november förra året.

Nu åtalas en man för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Jag vill bara leva mitt liv ute i skogarna, säger mannen i förhör.

Enligt polisen var det i samband med ett rutiningripande mot en misstänkt narkotikapåverkad person i Göteborgsstadsdelen Tynnered som beslut togs om att göra husrannsakan i en lägenhet i närheten.

När poliserna kom in i lägenheten noterade de att den ”var full med nazistiska symboler”; Flaggor med nazistiska symboler, en bild på Adolf Hitler, flygblad från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och olika militära föremål, vapendelar och ammunition. 

När Säkerhetspolisens personal kom till lägenheten fann de i köket, med en stor röd hakkorsflagga på väggen, nio kilo dynamit i form av sprängpatroner.

– Han medger att det funnits hemma hos honom och att det är han som handhaft det. Han har en inställning som är att han skulle vilja bo ute i skogen och då skulle vilja ha skjutvapen. Ungefär så. Sprängmedlen säger han att han hittat, säger åklagaren Hans-Jörgen Hanström, vid riksenheten för säkerhetsmål.

Fynd som gjordes i mannens lägenhet.
Foto: Polisen
Fynd som gjordes i mannens lägenhet.
Foto: Polisen
Fynd som gjordes i mannens lägenhet.
Foto: Polisen

Säger sig ha tillhört nazistorganisation

Lägenhetsinnehavaren uppger att han tidigare för många år sedan varit medlem i Svenska motståndsrörelsen, som i dag bytt namn till Nordiska motståndsrörelsen, och att han varit en av de ledande i Soldier of Odin. 

I förhör tillfrågas han om ett mejl han skickade till en av de ledande medlemmarna i Svenska motståndsrörelsen 2009 där han uppgav sig vilja ”ge sitt liv för Moder Svea”.

Andra i hans omgivning uppger för polisen att han ligger långt ut till höger politiskt. 

– Jag är inte samma person som jag var då. Då ville jag strida på grund av alla våldtäkter och mord som sker, säger mannen och uppger att han sökt både till hemvärnet och för jobb som väktare men nekats på grund av sin bakgrund. 

– Det var då. Nu så vill jag bara leva mitt liv ute i skogarna.

I lägenheten påträffade polisen en mängd nazistiskt material, utgivet några år tillbaka i tiden.
Foto: Polisen

En ”dödslista”

Samtidigt har Säkerhetspolisen funnit vad som beskrivs som en dödslista på mannens dator med en mängd porträttbilder på vänsteraktivister, journalister och lokala personer med invandrarbakgrund som döpts till namn som ”döda1” och ”döda2”. 

En del av namnen har förts upp i en liten rödsvart anteckningsbok under rubriken ”folkförrädare/rasförrädare”.

– Jag gillar inte folk som förråder sitt land och globalister, säger mannen då han tillfrågas om bilderna och listan. 

Globalister har i den antisemitiska miljön kommit att bli ett ord liktydigt med ”sionister” eller judar med ett påstått intresse av världsherravälde.

Du skriver att de är med på listan och ska utrotas. Alltså är det en lista på folk som du vill ha ihjäl?, frågar förhörsledaren mannen.

– Nä, det är mer en ventilation. Hur skall jag kunna ha ihjäl dom? Jag vill bara att de skall försvinna från mitt land. När man blir arg ibland så skriver man en massa.

Varför har du döpt filerna med döda/dödas?

– Det är till moder Svea, för att avreagera mig. I en krigssituation i ett fullt sunt fungerande land hade de stått till svars för landsförräderi, säger mannen men uppger att han är emot våld.

Tidningen Expo kunde också i samband med tillslaget i november 2017 avslöja att mannen så sent som ett par månader tidigare hade gjort utfall mot vad han beskrev som ”sionister och globalister” i en stor Facebookgrupp. 

De beskrevs som ”ett virus som måste försvinna, samt alla förrädare som samtycker och bidrar med detta” och han avslutade med

”… Hell Moder Svea! Hell alla motståndsmän/kvinnor! Vi syns på slagfältet och i Valhall…”

För fynden i mannens lägenhet åtalas han nu misstänkt för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.