Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Full Bandidos-man rymde från anstalt

Bandidos är enligt polisens uppfattning ett kriminellt mc-gäng.
Östragårdsanstalten i Vänersborg är av säkerhetsklass 3 och har 110 ordinarie platser.
Foto: LEIF GUSTAVSSON
Den intagne har kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

En man med koppling till det kriminella mc-gänget Bandidos söp sig full och knarkade inne på Östragårdsanstalten för att sedan rymma därifrån.

Han passade på när brandlarmet gick, men kunde fångas av polisen på en bensinmack två timmar senare.

– Det är nästintill omöjligt att komma åt hundraprocentigt, säger Peter Karlsson, tillförordnad anstalts- och häkteschef i Vänersborg.

Rymningen skedde i början på februari. Den intagne mannen har själv berättat att han drack sprit och öl samt knaprade i sig runt 15 tabletter av typen bensodiazepiner inne på sitt rum den aktuella kvällen. Detta för att ”bli lugn”. När brandlarmet sedan gick i gång fick han för sig att rymma i samband med att alla utrymde anstalten. 

Tiden i frihet blev dock kort. Redan två timmar senare greps han av polisen på en bensinstation i centrala Vänersborg efter att en person uppmärksammat den påverkade mannen som bar sina anstaltskläder.

Missbruksproblematik

Mannen, som har kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos, dömdes i slutet på förra året till en månads fängelse för rattfylleri och olovlig körning.

Han är sedan tidigare dömd för missbruksbrottslighet vid flera tillfällen och enligt ett yttrande från Frivården har han en beroendeproblematik gällande både alkohol och narkotika.

Östragårdsanstalten är av säkerhetsklass 3. Det är den lägsta säkerhetsklassen, som också kan kallas öppen anstalt. Det saknas direkta rymningshinder.

Innan klienterna placeras på anstalten görs en riskbedömning.

– Tanken är att en klass 3-anstalt ska vara det sista steget innan man ska slussas ut i samhället. Placering på en sådan anstalt bygger på eget ansvar att följa Kriminalvårdens ordningsregler och att man avhåller sig från droger och narkotika. I de allra flesta fall fungerar det jättebra, sedan är det tyvärr någon enstaka klient som inte klarar av öppenheten och missköter sig i någon form, säger Peter Karlsson, tillförordnad anstalts- och häkteschef i Vänersborg.

Men är det inte allvarligt att personer med missbruksproblem, och som är dömda för den typen av brottslighet, kan fortsätta missbruka inne i fängelset?

– Absolut så är det allvarligt. Det är helt rätt. Men det är samma sak som när någon är intagen på behandlingshem och kan fortsätta droga om man vill. Då diskvalificerar oftast den personen sig från den placeringen. Här diskvalificerar klienten sig från den öppna placeringen på klass 3-anstalt, till en mer sluten placering på anstalt av klass 2.

Hur ska man komma åt det då?

– Det är nästintill omöjligt att komma åt hundraprocentigt. Det är dock ett fåtal som missköter sig så grovt att de blir uppklassade till en anstalt av högre säkerhetsklass, säger Peter Karlsson.

Omplacerades

Rymningen resulterade i att mannen fick en varning samt att han alltså omplacerades till en klass 2-anstalt med högre säkerhetsklassning.

Enligt Peter Karlsson sattes brandlarmet i gång av en annan klient. Den klienten omplacerades också till en klass 2-anstalt.

Se något annat: Svenska mc-gäng etablerar sig i Thailand

Lever ett liv i lyx med dyra bilar och båtar – döljer sina pengar genom äktenskap. Inslaget är från i våras.