Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frun sa att hon kidnappats i Filippinerna – fick en miljon

Foto: JONATHAN BERNTSSON
Foto: SHERBIEN DACALANIO / DEMOTIX / SHERBIEN DACALANIO / DEMOTIX DEMOTIX

Kvinnan skrev i mejl till sin make i Värmland att hon blivit kidnappad av tre beväpnade män i Filippinerna och att det krävdes en miljon i lösensumma för att hon skulle släppas fri.

I själva verket befann hon sig hela tiden i säkerhet i Stockholm, rapporterar Värmlands Folkblad.

Nu avgörs saken i Värmlands tingsrätt.

”Elskling, jag vet inte att dem kommer ändra sig igen och inte släppa meig hem... Snälla sabba inte för mig nu.. gör allt du kan nu...”, skriver kvinnan i ett av många mejl till sin make.

Det är slutet av 2016, och så vitt hennes make vet befinner hon sig i Filippinerna för att ta hand om ett arv efter hennes bror som blivit mördad.

– Jag åkte till Filippinerna i augusti 2016 i två veckor på grund av att min bror blivit kidnappad, rånad och mördad av militären och bad (maken) följa med men det gjorde han inte, ska kvinnan senare berätta i förhör, rapporterar Värmlands folkblad.

Själv ska mannen uppge att det sista han såg av sin fru var i oktober det året. Tre dagar in på hennes Filippinerna-resa får han veta att hans fru kidnappats av tre beväpnade män, och att de kräver en miljon svenska kronor för att släppa henne fri.

Mannen försöker genast få fram pengarna, och i omgångar skickar han dem till olika konton som han fått meddelade till sig av sin käresta.

”Inte säker på att hon var i Filippinerna över huvud taget”

Men samtidigt är det någonting som inte stämmer. Medan kvinnan, som är i 55-årsåldern, fortsätter att hävda att hon hålls fången, uppdaterar hon sin Facebooksida med att hon förlovat sig med en australiensisk man. Samtidigt, skriver VF, säger hon till maken att hon behöver pengar för att betala en advokat i USA för att få köpeskillingen för det guld som hennes döda bror lämnat efter sig.

I februari 2017 går så mannen slutligen till polisen – då har han precis kommit hem efter att ha jobbat ett längre tag i Norge, och upptäckt att hans bankkort försvunnit från hemmet i Värmland, likaså pengar från kontot.

Han berättar för polisen:

– Hon skulle även gå på en rättegång där brodern var inblandad. Nu i efterhand kan jag inte vara säker på att hon faktiskt var i Filippinerna över huvud taget.

Och mycket riktigt. Enligt polisens förundersökning, som VF tagit del av, har kvinnan i själva verket hela tiden befunnit sig i Stockholm.

Hon åtalas senare för grovt bedrägeri.

”Brotten är att bedöma som grova eftersom det brottsliga förfarandet har satts i system, varit förslaget och avsett betydande belopp”, går att läsa i domen enligt Värmlands Folkblad.

Kvinnan har, åtminstone tidigare under utredningsprocessen, förnekat brott. Hon har i ena stunden hävdat att hon aldrig sagt att hon blivit kidnappad, för att i nästa stund säga att hon hittade på historien för att ”se vad han skulle göra om hon sa det till honom”.

Totalt misstänks hon för att ha lurat mannen på 999 230 kronor, enligt Värmlands Folkblad.

Nu ska saken avgöras av Värmlands tingsrätt. Rättegången inleddes tidigare denna månad.

SE OCKSÅ:

Enkla knepen för att undvika att bli lurad