Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fritog mördare - offer för nya gängskotten

20-åriga skottoffret dömdes för den uppmärksammade fritagningen av Abdirizak Abdimalek Osman.
Två unga män vårdas på sjukhus efter skottlossningen i Biskopsgården på onsdagseftermiddagen.
Foto: Läsarbild
Övervakningsbild från fritagningen av 19-årige Abdirizak Abdimalek Osman. En av männen som dömdes för fritagningen är ett av offren för onsdagens skott. Fritagningsdomen har överklagats.
Foto: POLISEN
Polisens bild från fritagningen förra året.
Foto: POLISEN

20-åringen dömdes nyligen för en uppmärksammad fritagning av en medlem ur Stockholmsgänget Dödspatrullen.

På onsdagseftermiddagen blev han ännu ett offer för den pågående gängkonflikten i Biskopsgården.

Fyra unga män, med band till den norra sidan, är anhållna misstänkta för mordförsök.

Onsdagseftermiddagens skottlossning i Biskopsgården är ännu ett skottdrama som kan kopplas till de blodiga konflikterna mellan grupperingar i norra och södra Biskopsgården.

Fyra unga män, mellan 16 och 23 år, sitter enligt GT:s uppgifter anhållna efter skottdramat där två unga män skadades. De fyra personerna greps på onsdagskvällen, och i närheten av platsen för gripandet ska en väska med två pistoler ha hittats utomhus.

De anhållna kan kopplas till ett kriminellt nätverk i norra Biskopsgården. Tre av dem är tidigare endast dömda för ringa narkotikabrott och en är ostraffad. Den fjärde sticker dock ut med sin kriminella historik och har tidigare bland annat dömts för en väpnad och gängrelaterad mc-stöld samt ett knivdåd som resulterades i en dom för grov misshandel. 

De båda offren för skottlossningen har i sin tur tydliga kopplingar till ett kriminellt nätverk i södra Biskopsgården.

Det rör sig dels om en 20-årig man som av polisen bedömts som en aktiv person inom organiserad brottslighet, något han själv tillbakavisat i personutredningar.

Uppmärksammad fritagning

Det andra offret för onsdagens skottlossning, en 18-åring, förekommer även han i samma krets, men är ej dömd för någon grövre brottslighet. 

20-åringen dömdes nyligen för en uppmärksammad fritagning förra året när 19-årige Abdirizak Abdimalek Osman avvek under en bevakad permission från ett ungdomshem.

Osman var dömd för ett mord kopplad till konflikten mellan Stockholmsgängen Shottaz och Dödspatrullen. Han var placerad på ett ungdomshem i Göteborgsområdet.

”Jalla, hejdå ha det bra”, ska Osman plötsligt ha sagt till sin vårdare när de befann sig på köpcentrumet Hede Fashion Outlet i Kungsbacka. 

Två unga män dök upp och tog med sig Osman från platsen i en bil. Vårdarna ska ha varnats för att ingripa, och männens gester med händerna i fickan tolkades som att de bar vapen.

Sedan dess har Abdirizak Abdimalek Osman varit på flykt – tills han greps på torsdagen.

– Han greps i Hjulsta i kväll i sällskap med andra personer. Han är misstänkt för ytterligare brottsmisstankar som vi nu håller på att vidta åtgärder kring, säger Stephan Kiernan, chef för spaningssektionen i Stockholm Nord.

Fritagningen överklagad

20-åringen, mannen som sköts i onsdags, dömdes i tingsrätten till fem månaders fängelse för fritagningen. Målet har dock överklagats till hovrätten. 

– Den påstådda fritagningen ska avhandlas i hovrätten längre fram, säger hans advokat Svend B Christiansen. 

20-åringen har nyligen även dömts i ett annat ärende, gällande bland annat narkotikabrott. 

Han och 18-åringen vårdas nu på sjukhus och det är oklart hur allvarliga deras skador är.

Enligt tidigare uppgift till GT sköts en av dem benet, den andre i magen.

Åklagaren, Sara Toreskog, vill ännu inte uttala sig om de fyra män som nu är misstänkta för försök till mord.

– Det här har just kommit in och det är för tidigt att uttala sig, säger hon.

Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region väst, har sagt:

– Vi kommer ha en hög polisiär närvaro under dagen. Det kommer genomföras dörrknackning i området och det kommer hållas nya förhör med de misstänkta.

SE OCKSÅ:

En av männen sköts i magen och den andre i benet, enligt uppgifter till GT.