Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frisör vådasköts i gängkrig – misstänkt frias av hovrätten

Frisören skadades svårt i benet när han träffades av ett skott.
Foto: Privat
En tonåring dömdes i tingsrätten för att ha öppnat eld inne på salongen. Men hovrätten gör en annan bedömning.
Foto: Polisen / Polisen

En maskerad man beväpnad med pistol klev in på en frisörsalong i Borås i höstas och avlossade skott.

Den troliga måltavlan träffades inte, i stället skadades en frisör svårt i benet.

Tingsrätten dömde i våras en tonåring för mordförsök, men hovrätten gör en annan bedömning och friar honom från brottet. 

Det meddelade domstolen under måndagen.

Händelsen utspelade sig i mitten av september förra året. 

En maskerad ung man beväpnad med pistol gick in på en frisörsalong i centrala Borås och öppnade eld.

En av frisörerna inne på salongen träffades av ett skott i benet, resten av skotten missade.

– Efteråt då så, jag känner liksom en värme i benet och då kollar jag på smalbenet och ser att det är en röd prick på ena sidan och en röd prick på andra sidan och inser ”shit jag har blivit träffad här”, har frisören sagt i förhör.

Enligt åtalet misstänks en av frisersalongens kunder ha varit måltavlan för skottlossningen, och motivet bedöms vara en intern uppgörelse mellan kriminella gäng.

Tonåring åtalades

En tonåring, tidigare dömd för bland annat olaga hot och rån, åtalades misstänkt för att ha avlossat skotten. 

Ynglingen nekade till brott, men tingsrätten menade att åklagaren lyckades bevisa att rätt person ställts inför rätta och dömde tonåringen till sluten ungdomsvård i tre år och åtta månader. 

Hade han varit myndig hade straffet dock blivit betydligt högre, skrev tingsrätten i sin dom: ”Brottsligheten har ett mycket högt straffvärde; sammantaget uppgående till drygt 16 års fängelse för en vuxen person.”

Ytterligare en yngling åtalades för medhjälp till försök till mord, men friades.

Såväl den dömde tonåringen som åklagaren i målet, Martin Svensson, överklagade domen till hovrätten. Den senare eftersom han ansåg att ynglingen även borde dömas för mordförsök på frisören.

Bevisningen för svag

På måndagen meddelade hovrätten sitt beslut, och det går på tvärs med tingsrättens: Ynglingen frias helt från misstankarna om mordförsök.

Hovrätten konstaterar bland annat att det saknas teknisk bevisning i form av DNA-spår eller fingeravtryck från brottsplatsen och att det vapen som användes inte har hittats. 

Den indiciekedja som åklagaren beskrivit är inte tillräcklig för att det ska gå att utesluta någon annan gärningsman än den åtalade, menar domstolen. 

Vidare anser hovrätten att åklagaren inte har lyckats visa vilken koppling ynglingen har till den kriminella gängmiljön i Borås och vad motivet i så fall skulle vara till mordförsöket. 

Erik Jansson är tonåringens advokat:

– Fälls man i tingsrätten så är det svårt att förvänta sig en friande dom i hovrätten, men samtidigt har jag hela tiden tyckt att åtalet inte håller hela vägen. Jag kan konstatera att hovrätten också gör den bedömningen. Fler kommentarer än så vill jag inte lämna innan jag har pratat med min klient, säger Jansson.

GT har utan framgång sökt åklagare Martin Svensson.

Se också: Här är Göteborgs största kriminella nätverk