Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Friad vill ha ersättning – efter skott mot mc-klubb

Totalt åtta personer skadades vid tumultet i november 2018.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera skjutna hade koppling till Hells Angels.Foto: SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Sex personer blev skjutna och ytterligare två fick kniv- och misshandelsskador när en Hells Angels-knuten mc-klubb i Mölnlycke attackerades i fjol.

Nu begär en man skadestånd av staten för att ha suttit häktad efter händelsen.

Mannen var inledningsvis misstänkt för mordförsök, men misstankarna avskrevs.

Den aktuella lördagskvällen i november 2018 arrangerades en fest i Hells Angels Goth Towns klubbhus i det gamla gästgiveriet i Skepplanda i Ale kommun. 

Innan den förfestades det i en HA-anknuten klubbs lokaler i Mölnlycke i Härryda kommun utanför Göteborg. På festen fanns både svenska gäster och gäster från utlandet, bland annat från Polen. 

Men festen avbröts på det mest brutala vis.

Sex män blev skjutna

Sex män blev skjutna och ytterligare två fick kniv- och/eller misshandelsskador. Enligt åklagarens uppfattning var det ett mindre lokalt gäng som begett sig till platsen varpå kaoset utbröt. Bland de skadade fanns män med officiell status inom Hells Angels såväl som andra personer.

Totalt frihetsberövades 12 män misstänkta för olika slags inblandning i det tumult som uppstod. Brottsrubriceringarna var bland annat försök till mord och grov misshandel. Men något åtal kom aldrig.

Vill ha ersättning

Nu har en av männen som initialt satt häktad begärt ersättning av staten. Det framgår av ansökan till justitiekanslern. 

Mannen anhölls strax efter händelsen, men släpptes fri. Någon månad senare anhölls han igen och blev häktad. Men släpptes återigen.

Beloppet har inte specificerats, men enligt ansökan bör det betalas ut ”en högre ersättning än vad som är brukligt”. Anledningen till det framgår inte eftersom skälen till viss del har sekretessbelagts.

GT rapporterade nyligen om en man som begärde 180 000 kronor av justitiekanslern efter att ha friats för att ha planerat ett mord på en ledargestalt i ett kriminellt gäng i Göteborg. Och i somras fick en man 420 000 kronor i skadestånd efter att ha friats för sin påstådda inblandning i skjutningarna på Vår krog och bar i Biskopsgården 2015.