Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hönstjuvarnas kupp – när Roger låg och sov

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Roger Persson, 52, känner obehag efter stölden.Foto: PRIVAT

När Roger Persson, 52, på morgonen gick ut för att titta till hönsen var det en stor röra i hönshuset.

Burarna var öppna, hänglåset uppklippt och över 80 höns var puts väck.

– Det känns obehagligt. Våra bilar står här så de måste ha sett att vi var hemma, säger han.

I söndags gick Roger Persson ut för att titta till hönsen och möttes då av en chock. Dörrarna till ladan stod öppen och hönsburarna likaså.

På den lilla gården i Vinninga i Lidköpings kommun har familjen höns och en ekologisk odling.

– När jag gick ut var hänglåset avklippt. Det är ingen tvåbent räv som kan göra det. Alla burar var öppna och det var både höns ute och inne, säger Roger, som tidigare också pratat med NLT. 

Kvällen innan var han ute och tittade till hönsen för att se till att det såg ut som det ska.

– Efter melodifestivalen släckte jag lamporna, tittade till djuren och tittade så det låg till som det skulle. Sen tittade vi på tv och gick och la oss, säger han.

Minst 80 höns stulna

Roger tror att stölden var planerad eftersom de visste precis hur de skulle köra utan att bli upptäckta.

– De måste ha kännedom om hur det ser ut här. De måste kört genom grannens uppfart och då kan man inte se bilar från vårt boningshus, säger han.

Nu tycker familjen att det känns otryggt att bo kvar. Roger misstänker att någon har tittat runt på gården i förväg för att veta hur de skulle genomföra stölden på bästa sätt.

– Vi var hemma och låg och sov. De har ju sett våra bilar och ändå gjort stölden. Vad hade de tänkt göra om de blev upptäckta, frågar sig Roger.

En stor mängd höns stals från gården.Foto: PRIVAT

Familjen räknar med att majoriteten av deras höns blev stulna. Totalt fanns cirka 150 stycken i hönshuset men endast 23 är kvar.

– Minst 80-90 stycken är stulna. Sedan kanske några höns har sprungit i väg eftersom det var öppna dörrar men de kanske kommer tillbaks. Vi har aldrig råkat ut för någonting liknande innan, säger han.

”Det känns obehagligt”

Roger gjorde en polisanmälan och lade ut ett inlägg på Facebook för att väcka uppmärksamhet om det som hänt. 

Något som har fått ett stort gensvar.

– Det är väldigt många som tittar och som skriver uppmuntrande och delar inlägget. Vi har fått bättre uppslutning än man hade kunnat förvänta sig. Vår tanke var egentligen att skriva av oss och varna andra, säger han.

Roger tror inte att det handlar om någon djurrättsaktivism utan ren och skär stöld. Nästa steg blir att öka säkerheten på gården.

– Det känns obehagligt. Vi kommer installera mer larm för annars är det ju inte kul att bo kvar här, säger Roger Persson.

Stationsbefälet i Lidköping bekräftar att en anmälan gällande stöld av tamhöns inkommit, och att detta ska ha skett någon gång från sent på lördagskvällen fram till lunchtid på söndagen.